Binnenkort open: Merian Fund call met Zuid-Afrika

Thematische call onder het Merian Fonds op het gebied van de Water-Energie-Voedsel nexus in stedelijke context

26 juni 2020

NWO en de Zuid-Afrikaanse National Research Foundation (NRF) zijn van plan de tweede call for proposals te lanceren over de WEF-nexus, met de nadruk op de stedelijke context in Zuid-Afrika. In totaal wordt 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de financiering van twee Zuid-Afrikaans-Nederlandse consortia. De call for proposals wordt naar verwachting in augustus gepubliceerd.

Picture: Shutterstock | Reaz Ahtai

Dit is de tweede call for proposals van het programma Samenwerking Zuid-Afrika (NRF)-Nederland. Vanuit Nederlandse zijde valt dit programma onder het Merian Fund. Consortia van onderzoeksinstituten en andere organisaties (zowel publiek als privaat) in Nederland en in Zuid-Afrika kunnen voor deze call financiering aanvragen voor gezamenlijke onderzoeksprojecten die zich richten op de nexus Water-Energy-Food (WEF) in de stedelijke context.

From idea to full proposal

De call wordt gepubliceerd met de volgende tweestapsprocedure:

  1. Een vooraanmelding met een onderzoeksidee wordt beoordeeld door een International Advisory Committee (IAC);
  2. Geselecteerde vooraanmeldingen kunnen worden uitgewerkt tot volledige voorstellen en zullen worden beoordeeld door deskundige beoordelaars en een IAC.

Zodra de call for proposals is gelanceerd, worden aanvragers uitgenodigd om als vooraanmelding een halve A4 in te dienen met hun onderzoeksidee. Deze onderzoeksideeën zullen openbaar worden gemaakt om verdere samenwerking te stimuleren en om eventueel consortia samen te laten gaan indien hun onderzoeksideeën op elkaar lijken.

Voorlopige planning

De tijdlijn voor deze call is naar verwachting als volgt:

  • Augustus 2020: publicatie van de call
  • Oktober 2020: deadline voor het indienen van onderzoeksideeën (halve pagina)
  • Oktober 2020: Webinar over de call
  • 1 november 2020: deadline voor het indienen van vooraanmeldingen
  • 31 maart 2021: deadline voor het indienen van uitgewerkte aanvragen
  • Januari 2022: start van gezamenlijke projecten

Bilaterale samenwerking

Samenwerking Zuid-Afrika (NRF)-Nederland is een nieuw onderzoeksprogramma tussen de Zuid-Afrikaanse National Research Foundation (NRF) en NWO. Met dit programma willen NWO en NRF de wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika financieren en versterken. De focus van de call for proposals lag op de WEF nexus-aanpak, wat resulteerde in de toekenning van twee projecten begin 2020. Dit bilaterale onderzoeksprogramma bouwt voort op eerdere samenwerking, zoals in het LEAP-Agri-programma, en diverse samenwerkingen in het veld van de astronomie.

Over het Merian Fund

Het Merian Fund is een fonds voor internationale samenwerking met (opkomende) wetenschapslanden en ontwikkelingslanden. De rode draad in het Merian Fund is internationaal onderzoek ter bevordering van het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties wereldwijd. Het Merian Fund werkt samen met zeven partners in vijf landen: FAPESP (Brazilië), NSFC en CAS (China), DST en DBT (India), RISTEK-DIKTI (Indonesië) en NRF (Zuid-Afrika). WOTRO Science for Global Development is verantwoordelijk voor de uitvoering van de calls for proposals in het kader van het Merian Fund.

Bron: NWO