Nederlandse SEES-expeditie uitgesteld

19 mei 2020

Vanwege de Coronacrisis is besloten de tweede Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen (SEES) expeditie, die zou plaatsvinden van 3 tot 12 augustus 2020, met een jaar uit te stellen. De SEES zal daarom plaatsvinden van 6 tot 15 augustus 2021. Dit besluit is genomen omdat Spitsbergen, waar het Nederlands poolstation gevestigd is, tot minimaal 20 augustus gesloten is voor bezoekers van buitenaf.

NWO en alle andere betrokken partijen scharen zich achter dit besluit dat Oceanwide Expeditions heeft genomen. Oceanwide Expeditions, die de expeditie met hun schip m/v Ortelius zal faciliteren, is door het Coronovirus geconfronteerd met lastige logistieke en veiligheidsproblemen, waardoor uitstel van een jaar een betere optie was. Het Arctisch Centrum (RUG), organisator van de expeditie, accepteert de nieuwe optie. Omdat er zo tijdig voor gekozen is de expeditie uit te stellen, kunnen alle (voorbereidende) activiteiten nagenoeg kosteloos verplaatst worden naar volgend jaar. De deelnemers, waaronder de minister van OCW, zijn op de hoogte van dit besluit gesteld. Uiteraard blijven  ze van harte uitgenodigd voor de expeditie in 2021.

Doel van de SEES-expeditie

Door klimaatverandering verandert de wereld snel. Deze expeditie is een kans om een in kaart gebracht onderzoeksgebied, dat 40 jaar onberoerd is gebleven, opnieuw te onderzoeken. Door datavergelijkingen van het laatste bezoek van Nederlandse onderzoekers moet er inzicht komen in de snelle veranderingen in de Poolgebieden. Edgeøya is een afgelegen eiland aan de extra koude oostkant van de Spitsbergen archipel. Van 1968 tot 1986 was er een klein Nederlands onderzoekstation.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Exacte en Natuurwetenschappen

Programma

Nederlands polair programma

Speerpunt

Onderzoek (2019-2022)

Contact

Olivier Morot (voor mediavragen) Olivier Morot (voor mediavragen) t: +31 (0)6 53175377 o.morot@nwo.nl