Game-app monitort de stemming van jongeren in coronatijd

12 mei 2020

Over enkele weken kunnen we wekelijkse updates verwachten over de stemming onder jongeren in coronatijd. Om psychische problemen te voorkomen én om inzicht te krijgen in de stemming onder de jeugd, lanceren Erasmus MC en Tilburg University de app Grow It!.

Tiener

Ze missen hun sport, hun vrienden en zelfs hun eindexamen: jongeren en studenten. Ook door spanningen en (financiële) problemen thuis liggen psychische klachten zoals stress en somberheid op de loer. Grow It! is een smartphone app in de vorm van een game die jongeren van 12 tot 25 jaar gericht steunt bij gevoelens van angst, somberheid, eenzaamheid en stress tijdens de coronacrisis.

Wekelijkse update over de stemming van de jeugd

Jongeren van 12 tot 25 jaar krijgen met de app meer inzicht in hoe ze zich voelen, en wat gezonde afleiding. De data die jongeren invullen, leveren zeer binnenkort een wekelijkse update op van de stemming onder jongeren, voor en nadat ze weer naar school gaan. De app is onderdeel van het project How do adolescents cope with the Corona-crisis: a smartphone study onder leiding van Manon Hillegers, afdelingshoofd Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Game en dagboek in één

Jongeren kunnen de app gratis downloaden op hun telefoon, kiezen een naam van een dier als nickname, komen in een team en spelen mee. Dagelijks ontvangen ze op vijf willekeurige momenten een korte vragenlijst over hun slaap, beweging, emoties, sociaal gedrag, eenzaamheid en stress. Ook krijgen ze opdrachten aangeboden. Zulke challenges zijn bijvoorbeeld: bak of kook iets lekkers voor je buren of vertel je vriendin wat je leuk aan haar vindt. Deze opdrachten helpen de jongeren gevoelens te delen of een activiteit te ontplooien. De app werkt tegelijkertijd als een soort dagboek.

Gaan pubers inderdaad echt aan het bakken voor de buren? Hillegers: 'Uit eerdere pilots weten we dat jongeren onze challenges heel gaaf vinden. Soms zijn ze in een paar minuten klaar hoor, dan moeten ze bijvoorbeeld een vriend/vriendin vertellen wat ze hebben gedroomd. De opdrachten zijn afgeleid uit een coping strategy die helpt om mensen te activeren. We weten dat jongeren zich hierdoor minder vervelen, daar hebben ze echt last van nu, en gemakkelijker hun emoties leren delen.'

Wekelijkse peiling van de stemming van de jeugd

De onderzoekers willen via de app jongeren helpen, maar ook inzicht krijgen in de emoties van jongeren Hillegers: 'De jongeren vullen in wat ze doen, waar ze zijn en hoe ze zich voelen. Via deze methode van experience sampling modelling vormen wij met veel data profielen van personen en maken we inzichtelijk wat er in de loop van de tijd verandert aan de stemming. Verandert die als jongeren weer naar school gaan?'

In eerste instantie wordt de app aangeboden aan jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar in de regio Rotterdam Rijnmond, maar iedereen kan de app downloaden en meedoen. Het eerste doel is om rond de 1.000 deelnemers te werven.

Meer informatie

De app Grow-it! is onderdeel van het project How do adolescents cope with the Corona-crisis: a smartphone study onder leiding van prof. dr. Manon Hillegers, afdelingshoofd Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, in samenwerking met Loes Keijsers van de Tilburg University. Dit onderzoeksproject krijgt financiering vanuit het NWO-programma Corona: fast-track data.

Ook de gemeente Rotterdam en de Stichting vrienden van het Sophia dragen financieel bij aan het project. De app is maandag 11 mei gelanceerd. Zie www.growitapp.nl en de video.

Meedoen? Kijk op growitapp.nl/doemee.

Bron: NWO