Physics@Veldhoven 2020: the Art of Physics

6 februari 2020

Op 21 en 22 januari vond Physics@Veldhoven plaats. Dit jaarlijkse congres omspant alle aspecten van de natuurkunde en is het grootste in zijn soort in Nederland. Meer dan zeventienhonderd bezoekers kwamen bijeen om de laatste stand van zaken in de fysica te bespreken binnen én buiten hun eigen vakgebied. Dankzij het thema ‘the Art of Physics’ was er ook veel aandacht voor de raakvlakken tussen kunst en natuurkunde.

De plenaire lezingen werden gegeven door Andrea Liu (Universiteit van Pennsylvania), Heino Falcke (Radboud Universiteit) en Rupert Huber (Technische Universiteit van München). Naast dit plenaire programma, werden er ruim tweehonderd lezingen en honderden posterpresentaties gegeven. Nieuw dit jaar was Physics meets Industry, een beursvloer waar bedrijven en bezoekers elkaar ontmoetten om hun netwerk uit te breiden of om partners te vinden voor toekomstige samenwerkingen.
 

Art Experiences

Tijdens het congres waren er verschillende art experiences te bezoeken. Zo konden deelnemers kwantummechanische problemen oplossen met het spel QuantumDraw!, hun portret laten schilderen door een AI, via algoritmes een boom 'planten' en samensmelten met een pottenbakrobot. Kunstenaar Ana Oosting gaf een workshop ‘Soft Robotics Art’ en er was een live performance van het project HERTZ.
 

NWO Natuurkunde prijzen

Op dinsdagavond 21 januari werden de NWO Natuurkundeprijzen uitgereikt. Ron Heeren ontving de prijs voor de beste valorisatie in de natuurkunde. Met zijn ontwerp voor een high tech moleculaire microscoop kunnen chirurgen al tijdens de operatie van een kankerpatiënt zien of alle randen van het weggesneden tumorweefsel schoon zijn of niet. Hugo Doeleman nam de NWO Proefschriftprijs voor het beste proefschrift van 2019 in ontvangst en Federica Burla werd als schrijfster van de beste wetenschappelijke publicatie geëerd met de NWO Minervaprijs. Alle prijswinnaars presenteerden hun prijswinnend onderzoek in aparte sessies.

De NWO Natuurkunde prijzen zijn voor de laatste keer toegekend. Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen stapt over op een nieuw prijzenpalet. Meer informatie hierover vindt u hier.


Posterprijzen

Ook dit jaar waren de wetenschappelijke posters een belangrijk onderdeel van het congres. Er waren twee prijzen te verdienen: de Physics@Veldhoven Poster Prize en de Physics@Veldhoven Science Communication Poster Prize.

  • De Physics@Veldhoven Poster Prize werd gewonnen door Sytze de Graaf (Rijksuniversiteit Groningen)
  • De Physics@Veldhoven Science Communication Poster Prize werd gewonnen door Sophie Tschirpke (Technische Universiteit Delft)
     

Foto’s

Nieuwsgierig naar hoe dit alles eruit zag of de dagen herbeleven?

Bekijk de foto’s van Physics@Veldhoven 2020 van dinsdag 21 januari en woensdag 22 januari.

Volgend jaar vindt Physics@Veldhoven plaats op 19 en 20 januari 2021.

Bron: NWO