Nederlandse SEES-expeditie met minister OCW naar Spitsbergen

9 februari 2020

Van 3 tot 12 augustus vaart de SEES-expeditie voor de tweede keer naar Spitsbergen. In gezelschap van onder meer minister Van Engelshoven van OCW gaan wetenschappers de veranderingen in het Arctische gebied onderzoeken.

De minister maakte dit bekend tijdens een bijeenkomst ter viering van het honderdjarig bestaan van het Spitsbergen verdrag, georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds en het Scheepvaartmuseum op zondag 9 februari in Amsterdam. De expeditie bouwt voort op het succes van de eerste SEES (Scientific Expedition Edgeøa Spitsbergen) expeditie in 2015.

Minister Van Engelshoven: ‘Deze expeditie is van groot wetenschappelijk belang. Nederlandse wetenschappers spelen een belangrijke rol in het interdisciplinaire onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering voor het Arctische gebied. Ik ga daarom graag in op de uitnodiging om deel te nemen aan deze expeditie.’ 

SEES expeditie 2015SEES expeditie 2015

Poolstation

De stuwende kracht achter de SEES-expeditie is ecoloog dr. Maarten Loonen (RUG), die ook het Nederlands Poolstation op Spitsbergen beheert. ‘Klimaatopwarming gaat in het Noordpoolgebied zo snel, dat we verwachten na de vorige expeditie, vijf jaar geleden, al verschillen te zien. We gaan deels met nieuwe technieken deze veranderingen vastleggen en verder uitwerken. Daarnaast wil deze expeditie de samenwerking tussen poolonderzoekers stimuleren en jonge onderzoekers nieuwe mogelijkheden bieden. Gelukkig is er tijdens de expeditie 24 uur per dag licht.’

Vanuit het Nederlandse poolstation op Spitsbergen wordt er al veel samengewerkt met de Noren. Die leveren noodzakelijke voorzieningen en coördineren steeds meer de verkregen onderzoekdata en de logistiek. Enkele Noorse onderzoekers gaan mee op de expeditie.

Programma

De expeditie gebruikt het schip de M/V Ortelius en vertrekt op 3 augustus vanuit Longyearbyen, Spitsbergen. Daar eindigt de expeditie ook weer. De bestemming is Edgeøya, een onbewoond eiland aan de oostzijde van Spitsbergen. Er zullen veertig Nederlandse wetenschappers deelnemen, tien buitenlandse wetenschappers en tien speciale genodigden betrokken bij bestuur en media. Daarnaast zijn er veertig plekken voor deelnemers aan de Arctic University.

Op 12 augustus is er een afsluitend minisymposium in de universitaire dependance in Longyearbyen, Spitsbergen, waarbij ook de Nederlandse pers aanwezig kan zijn. Rond die tijd zal naar verwachting ook de Mosaic expeditie ergens in de buurt van Spitsbergen uit het ijs loskomen.

Financiering

NWO heeft de financiering voor de expeditie geleverd vanuit het Nederlands Polair Programma, naast bijdragen van de RUG, Oceanwide Expeditions en de mogelijkheid van een veertigtal toeristische plekken aan boord onder de noemer Arctic University, met dagelijkse lezingen aan boord. Deze toeristische plekken zijn ondergeschikt aan het wetenschappelijke programma; het bezoek aan de onderzoekslokaties zal afhankelijk zal zijn van de lokale omstandigheden (weer, aanwezigheid ijsberen).

Bron: NWO