Ron Heeren neemt prestigieuze NWO prijs in ontvangst tijdens Physics@Veldhoven 2020

30 januari 2020

Al tijdens een operatie zien of de randen van weggesneden tumorweefsel schoon zijn of niet. Dat kan met een hypermoderne techniek, ontworpen door prof. dr. Ron Heeren en zijn team. Eind januari 2020 ontving hij er de 'prijs voor de beste kennisbenutting in de natuurkunde' van NWO voor. Dat gebeurde tijdens het grootste jaarlijkse congres voor natuurkundigen 'Physics@Veldhoven'.

Nu nog moet een op de vijf kankerpatiënten een tweede keer onder het mes omdat niet al het tumorweefsel werd weggesneden. Heeren: 'We willen daar een op de twintig patiënten van maken.' Met behulp van een moleculaire microscoop en een zogeheten iknife kan een chirurg al tijdens de operatie zien of hij op de goede plek weefsel wegsnijdt en ook vaststellen om wat voor tumorweefsel het gaat. Als het een agressieve tumor betreft, weet de chirurg dat er mogelijk uitzaaiingen zijn en dat verder onderzoek nodig is.  

Andere toepassingen

De mogelijke toepassingen voor deze techniek liggen trouwens ook buiten de gezondheidszorg. Denk aan het analyseren van verflagen in geval van de restauratie van kunstwerken, forensisch onderzoek of het opsporen van microplastics in lichamelijk weefsel.

In de media

Het nieuws over de nieuwe vinding en de prijs kreeg aandacht in de media. Hieronder een overzicht:

Bron: NWO