Poolonderzoek op fotofestival Rotterdam

16 januari 2020

Tijdens de Rotterdam Art Week (6-9 februari 2020) staat een minilaboratorium voor het poolonderzoek in een speciaal gebouwd containerdorp in Katendrecht. Daarin tonen drie Nederlandse kunstenaars hun fascinatie voor de poolgebieden en het poolonderzoek. NWO wil zo kunst en wetenschap bij elkaar brengen.

Het fotofestival is een onderdeel van de Rotterdam Art Week, een week met veel aandacht voor kunst, design en architectuur in Rotterdam. Het thema van Rotterdam Photo Festival is dit jaar 'transities'. Het poolonderzoek sluit hier, gezien de snelle veranderingen in de poolgebieden, goed bij aan.

V.l.n.r. fotografen Esther Kokmeijer, Udo Prinsen, Suzette Bousema (Copyright: Anna Koppen).V.l.n.r. fotografen Esther Kokmeijer, Udo Prinsen, Suzette Bousema (Copyright: Anna Koppen).

Container

In 2013 opende NWO op Antarctica het Dirck Gerritsz laboratorium op de Britse onderzoeksbasis Rothera. Het bestond uit vier containers die waren omgebouwd tot mini laboratoria: dit concept voor mobiel onderzoek wordt vaker toegepast maar toen nog niet eerder in het poolonderzoek. Tijdelijke mobiele laboratoria verkleinen de impact in het kwetsbare poolmilieu en kunnen flexibel worden toegepast: één van de vier laboratoria, Hoop genaamd, staat nu aan boord van de Polarstern voor de Mosaic expeditie. De vier laboratoria dragen de naam van Nederlandse schepen vanwaar in 1599 waarschijnlijk de eerste keer Antarctica is gezien. In minilab 'Liefde', dat in Rotterdam staat, meten onderzoekers extreem lage ijzerconcentraties in zeewater die de basis van het polaire voedselweb mogelijk maken. NWO-instituut NIOZ onderhoudt de minilaboratoria.

Fotografen

De drie kunstenaars die hun werk laten zien in de container hebben een band met de poolgebieden en het poolonderzoek. Udo Prinsen ging mee met de vorige SEES expeditie en presenteert nu lange sluitertijd fotografie uit Touch base, een samenwerkingsproject met meer dan 25 arctische wetenschappers. Suzette Bousema werkte samen met weerman en NWO-onderzoeker Peter Kuipers Munneke; haar foto's van boorkernen die klimaatreconstructies mogelijk maken waren onlangs te zien bij de klimaattop in Madrid. Esther Kokmeijer toonde bij het NWO poolsymposium van 2018 hoe ze de tekst van het internationale Antarctica verdrag heeft afgedrukt op flinterdun porselein, om de kwetsbaarheid van Antarctica te benadrukken.

Rotterdam Photo Festival vindt plaats op het Deliplein, Rotterdam, en is gratis toegankelijk.

  • Donderdag 6 februari 16:00 - 20:00
  • Vrijdag 7 februari         11:00 - 18:00
  • Zaterdag 8 februari      10:00 - 18:00
    avondprogramma        19.30 - 23.00
  • Zondag 9 februari        10:00 - 18:00

Bron: NWO