Physics@Veldhoven biedt breed palet aan ontwikkelingen in de natuurkunde: mis het niet!

21 en 22 januari 2020 - Veldhoven

9 januari 2020

Over twee weken is het zover: bijna tweeduizend natuurkundigen uit de wetenschap en industrie komen bij elkaar op het jaarlijkse grootste Nederlandse natuurkundecongres Physics@Veldhoven om de (snelle) ontwikkelingen in de fysica te bespreken. Of het nu gaat om quantum- en nanotechnologie, zwarte gaten, big data en machine learning of donkere materie. Physics@Veldhoven omspant alle aspecten van de natuurkunde anno 2020: mis het niet!

(Inter-)nationale toponderzoekers

Maar liefst 200 (inter-)nationale toponderzoekers spreken op Physics@Veldhoven 2020. Andrea Liu (Universiteit van Pennsylvania) vertelt over haar pionierswerk op het gebied van big data en machine learning. Rupert Huber (Universiteit van Regensburg) geeft met zijn lezing ‘Moleculair Hollywood: de nanowereld in beweging’ een nieuw perspectief op de wereld van atomen en moleculen en het belang daarvan voor de fysica, chemie en biologie. Daarnaast is er afgelopen jaar veel ontwikkeling geweest op het gebied van de quantumtechologie. Carlo Beenakker (Universiteit Leiden) organiseert  een bijeenkomst waarin een blik op de toekomst wordt geboden met de sessie ‘Quantum Technology prospects for the 2020’s’.

Actuele thema’s

Ook uiteenlopende actuele thema’s komen aan bod. Zo organiseert Liesbeth Janssen (Technische Universiteit Eindhoven) een sessie over diversiteit. Samen met een keur aan deskundigen zal ze licht schijnen op het waarom van de nog steeds grote ondervertegenwoordiging van vrouwen en etnische minderheden binnen de natuurkunde, historisch gezien een van de minst ‘diverse’ disciplines binnen de academische wereld. Ook wordt gekeken naar succesvolle maatregelen die de diversiteit binnen de natuurkundige academische wereld vergroten. Het gehele conferentieprogramma vindt u hier.

NWO Natuurkundeprijzen

Tijdens de conferentie worden ook  de NWO Natuurkundeprijzen uitgereikt. Zo ontvangt prof. dr. Ron Heeren de prijs voor de beste valorisatie in de natuurkunde ter waarde van 250.000 euro. Met zijn ontwerp voor een high tech moleculaire microscoop kunnen chirurgen al tijdens de operatie van een kankerpatiënt zien of alle randen van het weggesneden tumorweefsel schoon zijn of niet. Klik hier voor het filmpje. Hugo Doeleman neemt de NWO Proefschriftprijs voor het beste proefschrift van 2019 in ontvangst en Federica Burla wordt als schrijfster van de beste wetenschappelijke publicatie geëerd met de NWO Minervaprijs. Alle prijswinnaars presenteren hun prijswinnend onderzoek in aparte sessies.

Meer informatie: https://www.nwo.nl/en/news-and-events/events/physicsveldhoven

Bron: NWO