Toekenningen Promotiebeurs voor leraren tweede ronde 2019

30 januari 2020

Vierentwintig laureaten hebben een Promotiebeurs voor leraren ontvangen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks 9,5 miljoen euro beschikbaar voor de promotietrajecten. Met de beurs krijgen leraren de kans zich verder te ontwikkelen en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken. Dit is de vijftiende ronde van de Promotiebeurs.

De Promotiebeurs voor leraren is een wetenschapsbreed programma. Opvallend dit jaar is dat er in tegenstelling tot voorgaande jaren veel aanvragen uit de bètawetenschappen zijn ingediend zoals uit de technische wetenschappen, geneeskunde en aardwetenschappen.

De onderwerpen van de gehonoreerde aanvragen lopen uiteen: van onderzoek naar cva-thuisrevalidatie, fauna op koraalriffen, lijmverbindingen in composieten (bouwkunde) en plak in aderen en de invloed daarvan op infarcten, tot onderzoek naar 3D-printen, segregatie in het onderwijs, orale literatuur in Afrika en cultureel responsief lesgeven.

De aanvragers van de toekende onderzoeken gaan de komende vijf jaar onderzoek doen, dat uiteindelijk leidt tot een promotie.

Wie kan aanvragen?

Leraren die in aanmerking willen komen voor een promotiebeurs moeten een promotor aan een Nederlandse universiteit zoeken en een onderzoeksplan indienen bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De keuze voor een onderzoeksonderwerp is vrij.

Belangrijk bij het promotieonderzoek is dat de opgedane kennis en onderzoekservaring ten goede komen aan de wetenschap én aan de onderwijspraktijk. Leraren die worden toegelaten, worden voor een periode van vijf jaar maximaal 0,4 fte per jaar vrijgesteld van onderwijs om met behoud van salaris te werken aan hun promotieonderzoek.

De Promotiebeurs voor Leraren is gestart in 2011. Inmiddels zijn al verschillende leraren gepromoveerd met een Promotiebeurs.

Welk effect heeft onderzoek op de onderwijspraktijk?

Bekijk het voorbeeld van een laureaat van de Promotiebeurs voor Leraren die promotieonderzoek doet aan de Hotelschool Den Haag.

Zie ook


Bron: NWO