Finalisten voor de Synergy Award bekend!

22 januari 2020

Acht jonge enthousiaste onderzoekers zijn tijdens een pitch-training vorige week behoorlijk buiten hun comfortzone gegaan. Trainer Scott Blick leerde hen hoe ze de vertaling van hun onderzoek naar een actie met impact op de samenleving het beste konden presenteren. Enkele uren later pitchten ze hun idee waarmee ze zich voor de finale van de Synergy Award konden plaatsen. Aan het einde van de dag velde de jury het eindoordeel.

De volgende onderzoekers strijden op 6 februari tijdens het jaarcongres van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen om de eerste Synergy Award:

Tessa Kaufman – Rijksuniversiteit Groningen
De inbreng van leerkrachten gebruiken om een online tool te ontwikkelen dat persistente victimisatie door pesten voorkomt
Voor haar promotieonderzoek verzamelde Tessa verhelderende inzichten over persistente victimisatie door pesten. De volgende stap is het ontwikkelen en evalueren van een online tool dat persistente victimisatie voorkomt door leerkrachten te helpen om victimisatie eerder te herkennen en er iets aan te doen. De inbreng van leerkrachten is nodig bij het ontwikkelen van de tool om het praktisch toepasbaar te maken en om de maatschappelijke impact ervan te vergroten.

Femke de Kievit – Universiteit Utrecht
Het uitbrengen van een online factsheet ‘Mantelzorgers en zorgontvangers: heeft u hier weleens aan gedacht?’
Het factsheet zal bijdragen aan de maatschappelijke uitdaging om voor een betere positie van mantelzorgers te zorgen door ze te informeren over hun wettelijke rechten. Ook wil het factsheet bijdragen aan het terugdringen van problemen zoals overbelasting en financiële schade. Dit zal onze maatschappij uiteindelijk ten goede komen omdat een betere positie van mantelzorgers ook betekent dat het welzijn van onze ouderen zal verbeteren en het zal ervoor zorgen dat mantelzorgers kunnen bijdragen aan de financiële duurzaamheid van professionele zorg.

Imme Lammertink – Universiteit van Amsterdam
Een stripboek voor kinderen maken over taalverwerving
Het belangrijkste doel van mijn idee met een impact is om bewustzijn te creëren over taalontwikkelingsstoornis (TOS) onder kinderen in de basisschoolleeftijd. Dit is nodig omdat er onvoldoende kennis over deze stoornis is en vanwege het inclusieve onderwijssysteem in Nederland. Om bewustzijn te creëren wil ik mijn promotieonderzoek vertalen naar een stripboek. Dit stripboek kan ook een unieke kans bieden om kinderen in de basisschoolleeftijd enthousiast te maken voor wetenschappelijk onderzoek en ze kennis aan te bieden over taalverwerving in het algemeen.

Daudi van Veen en Tessa van de Rozenberg – Universiteit Leiden
Het ontwikkelen van een ‘diagnostisch hulpmiddel’ voor uitgevers om representaties van gender en etniciteit in hun eigen schoolboeken te onderzoeken
Onderzoek toont aan dat opvattingen over gender en etniciteit invloed uitoefenen op het idee dat kinderen hebben over maatschappelijke rollen die mensen zoals zij verondersteld worden te vervullen, en welke niet, ongeacht hun feitelijke talenten en interesses. Eén bron van deze opvattingen, schoolboeken, is een verplicht onderdeel van het dagelijks leven van kinderen en kan hun ideeën over gender en etniciteit beïnvloeden. Het huidige coderingssysteem dat uitgevers gebruiken is heel uitgebreid en bevat veel variabelen voor zowel kwantitatieve als kwalitatieve analyse en het vereist intensieve training. Ons idee is om een ‘diagnostisch hulpmiddel’ te ontwikkelen waarmee uitgevers de tekst en afbeeldingen in hun eigen schoolboeken kunnen onderzoeken.

Leiden hun inspanningen tot inzichten die een positieve impact kunnen hebben op de maatschappij? Conferentiedeelnemers kunnen feedback en advies geven door deel te nemen aan de Synergy Award open sessies. Het beste idee wordt aan het eind van de dag na een publieke stemming beloond met de Synergy Award 2020. De winnaar ontvangt 2500 euro voor de realisatie van het idee.

Laat je inspireren door de diversiteit en de idealen van de opkomende talenten van de sociale en geesteswetenschappen en meld je aan voor Synergy – Changing Societies via www.synergy-ssh.nl.

Bron: NWO