Startup SusPhos wint Gouden KIEM 2019

11 december 2019

Het team van SusPhos en de Universiteit van Amsterdam heeft dinsdag 10 december 2019 de Gouden KIEM in ontvangst genomen. Zij ontwikkelen technologie voor een circulaire fosfaateconomie door fosfaathoudend afval te verwerken tot hoogwaardige producten zoals kunstmest en brandvertragers. Met de Gouden KIEM belonen NWO en Holland Chemistry jaarlijks de beste chemische startup. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro voor een onderzoeksproject en een sculptuur en werd uitgereikt tijdens chemiecongres CHAINS.

Tot de drie finalisten behoorden naast SusPhos, Battolyser, samen met de TU Delft en LipoCoat met de Universiteit Twente. Van de winnaar SusPhos werd tijdens de prijsuitreiking een kort filmpje vertoond waarin zij hun bedrijf presenteerden.

Bekijk de video van SusPhos

Gouden KIEM jury

De jury bestond dit jaar uit prof. dr. Floris Rutjes (RU), dr. Peter Berben (BASF), prof. dr. Gert-Jan Gruter (UvA/Avantium), dr. Cristianne Rijcken (Cristal Therapeutics) en dr. Jorrit de Jong (Sponsh). De jury was onder de indruk van de drive en kwaliteit van de drie startups, die hun verhaal goed konden overbrengen. Zij kende de Gouden KIEM toe aan het bedrijf met de sterkste combinatie van academische kennis en onvervalst ondernemersinstinct die leidt tot maatschappelijke impact.

De Gouden KIEM-competitie wordt sinds 2014 jaarlijks georganiseerd en staat open voor deelname door alle bedrijven in de chemische sector die drie jaar of korter bestaan en hun wortels hebben in een universiteit of HBO. De Gouden KIEM-competitie wordt mogelijk gemaakt door het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen en Holland Chemistry.

Finalisten in beeld: SusPhos (UvA), Battolyser (TUD), LipoCoat (UT). Foto: Thijs ter HartFinalisten in beeld: SusPhos (UvA), Battolyser (TUD), LipoCoat (UT). Foto: Thijs ter Hart

Finalisten in beeld:

SusPhos (UvA):
Bij SusPhos geloven we in een circulaire economie om duurzaamheid te bereiken. Ons bedrijf richt op het upcyclen van fosfaatrijke afvalstromen om hoogwaardige producten te genereren als alternatief voor de huidige producten uit fossiele bronnen.

Battolyser (TUD):
De battolyser is het eerste geïntegreerde batterij-elektrolyse-systeem, dat elektriciteit zeer efficiënt kan opslaan en leveren. Wanneer de batterij vol is, begint deze automatisch water te splitsen in waterstof en zuurstof met behulp van elektrolyse. Door batterijtechnologie te combineren met elektrolyse, bereikt de battolyser een uitstekende algehele efficiëntie tot 90%.

LipoCoat (UT):
LipoCoat is een bio-geïnspireerde coatingtechnologie van slechts 5 nanometer dik. Door het natuurlijke celmembraan na te bootsen, bereiden we hoogwaardige medische apparaatcoatings. Deze coatings kunnen comfort en veiligheid verbeteren van bijvoorbeeld contact lenzen, katheters en implantaten.

Gerelateerde links:


Bron: NWO