Vernieuwers vieren innovatie op TEKNOWLOGY 2019

14 november 2019

‘Dit zijn de mensen die onze toekomst vormgeven’. Dagvoorzitter Art Rooijakkers vatte bondig samen waar TEKNOWLOGY, het innovatiefestival van NWO, ook dit jaar weer voor stond. Honderden vernieuwers kwamen op 7 november in Amersfoort samen om te kijken en te luisteren naar de nieuwste voorbeelden van innovatie en valorisatie. En vooral: om elkaar te ontmoeten en nieuwe ideeën uit te wisselen.

En dat is precies waarom NWO voor het derde jaar op rij TEKNOWLOGY organiseerde: niet alleen om de nieuwste innovaties te demonstreren en te vieren, maar ook als ontmoetingsplek voor al die mensen uit de wetenschap, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die bezig zijn met innovatie. Meer dan vierhonderd bezoekers luisterden in de Rijtuigenloods naar inspirerende keynotes, deden mee aan workshops, lieten zich verrassen door de laatste innovaties of maakten op de ‘Koude Kermis’ een virtueel tripje naar Amsterdam, Den Haag of Venetië.


TEKNOWLOGY demomarkt

Op de bruisende demomarkt presenteerden onderzoekers de allernieuwste technologieën op gebieden als energiebesparing, medische technologie, autonoom rijden en forensisch onderzoek. In workshops kregen deelnemers informatie over de diverse financieringsinstrumenten van NWO. Ook waren er informatieve sessies over het schrijven van een goed onderzoeksvoorstel of het vertalen van technologische innovaties naar praktische toepassing.

TEKNOWLOGY workshop

Nieuwe onderzoekslijnen met impact

De middagsessie stond onder meer in het teken van de bekendmaking van de vijf onderzoeksprogramma’s die gezamenlijk 18 miljoen euro ontvangen vanuit NWO’s Perspectief-programma. Dat instrument, gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, daagt wetenschappers uit om in innige samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nieuwe onderzoekslijnen op te zetten met economische en maatschappelijke impact. De vijf consortia werden in het zonnetje gezet door Focco Vijselaar, directeur-generaal op het ministerie van EZK. Die ging in de aansluitende paneldiscussie in gesprek met onder meer voorzitter Jaap Schouten van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen en Pauline Herder van de topsector energie over de rol van wetenschap in innovatie.

TEKNOWLOGY paneldiscussie

Ook waren er cheques van 50.000 euro voor vijf out-of-the-box projecten binnen het Open Mind-programma. Juryvoorzitter Hans Jeekel (hoogleraar Societal aspects of smart mobility aan de Technische Universiteit Eindhoven) maakte de namen bekend van de winnaars, die eerder op de dag voor jury én publiek de meest indrukwekkende pitches hadden gegeven over hun projecten. Met het ontvangen bedrag kunnen ze komend jaar hun ideeën verder uitwerken.

TEKNOWLOGY Open Mind uitreiking

Alle disciplines komen samen

Keynote speeches waren er van hoogleraar Henk Corporaal (Technische Universiteit van Eindhoven) over deep learning en gezondheidspsycholoog Andrea Evers, eerder dit jaar winnaar van de Stevin-premie. Zij sprak over de impact van wetenschappelijk onderzoek en het belang van samenwerking met - soms ook onverwachte - personen en partijen uit andere vakgebieden en uiteenlopende maatschappelijke sectoren. Een verhaal dat mooi paste in de opzet van TEKNOWLOGY als geheel, onderstreepte ze na afloop: ‘Hier komen echt al die verschillende gebieden samen. Je ziet enerzijds de fundamentele en toegepaste onderzoekers vanuit verschillende disciplines samenkomen. Maar daarnaast is het óók heel mooi om te zien hoe hier de verbinding wordt gelegd naar maatschappelijke en private partners. Echte innovatie kan alleen maar zo tot stand komen.’

De volgende editie van TEKNOWLOGY vindt plaats in november 2020. Binnenkort volgt op deze website meer informatie en de precieze datum.

Fotografie: Bram Saeys

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Toegepaste en Technische Wetenschappen

Contact

Astrid van der Stroom (Communicatiemedewerker) Astrid van der Stroom (Communicatiemedewerker) +31 (0)30 6001297 a.vanderstroom@nwo.nl