Kankeronderzoek krijgt boost door samenwerking wetenschap en bedrijfsleven

13 november 2019

Onderzoekers van Nederlandse universiteiten kunnen in samenwerking met het bedrijfsleven de komende jaren nieuwe stappen zetten in de strijd tegen kanker. Acht onderzoeksprojecten ontvangen financiering zodat wetenschappers en bedrijven samen kunnen werken aan technische innovaties voor het voorkomen, diagnosticeren en beter behandelen van kanker. NWO, KWF Kankerbestrijding en Topsector Life Sciences & Health steken 5,4 miljoen euro in de projecten; betrokken bedrijven en organisaties dragen ruim 1,5 miljoen euro bij.

De projecten ontvangen financiering binnen het onderzoeksprogramma Technology for Oncology II. Belangrijk in dit programma is de samenwerking tussen onderzoekers uit de oncologische en technische wereld met industriële partners. Deze combinatie moet leiden tot nieuwe doorbraken op het gebied van preventie, diagnostiek, behandeling en kwaliteit van leven voor (toekomstige) patiënten met kanker. De multidisciplinaire consortia hebben alle expertise in huis om de projectresultaten door te ontwikkelen en daadwerkelijk naar de kliniek te brengen.

Projecten

De acht gehonoreerde onderzoeksprojecten focussen zich op verschillende uitdagingen. Zo wordt er gewerkt aan een nieuwe MRI-methode waarmee veranderingen in groei en energiemetabolisme van de tumor in beeld kunnen worden gebracht. Hierdoor kan de effectiviteit van een behandeling voor de individuele patiënt al vroeg worden vastgesteld. In een ander project wordt een geavanceerde laparoscoop ontwikkeld, die visualisatie van het tumorweefsel mogelijk maakt tijdens de operatie. Dit moet resulteren in minder achterblijvend tumorweefsel en minder schade aan gezond weefsel. Een derde project heeft als doel om een zelflerend systeem te ontwikkelen voor patiënten met borstkanker. Dit systeem combineert medische data met data over functioneren in het dagelijks leven en geeft persoonlijke aanbevelingen voor kanker-gerelateerde vermoeidheid.

In totaal zijn ruim 20 bedrijven en (onderzoeks)organisaties betrokken bij de onderzoeksprojecten. Ongeveer de helft hiervan betreft partners uit het midden- en kleinbedrijf. Een totaaloverzicht van de gehonoreerde projecten staat hier.

Partners

In het programma Technology for Oncology II is geïnvesteerd door NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW), KWF Kankerbestrijding en Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland). Door deze partijen wordt in totaal aan ruim 5,4 miljoen euro toegekend aan de acht onderzoeksprojecten.

Succes

In 2015 organiseerden NWO-domein TTW, KWF Kankerbestrijding en Topsector LSH een eerste Partnership-programma Technology for Oncology met als doel het verbinden van technische en oncologische onderzoekers in de strijd tegen kanker. Elf onderzoeksprojecten ontvingen financiering voor de ontwikkeling van technische innovaties voor o.a. preventie en behandeling van kanker. Het succes van dit eerste programma resulteerde in een tweede onderzoeksprogramma rond dit thema.

Partnership

Technology for Oncology is een zogeheten Partnership-programma. Het uitgangspunt van Partnership-programma’s is een onderzoeksvraag vanuit bedrijven of gezondheidsfondsen, waarvoor wetenschappers aan Nederlandse universiteiten een onderzoeksvoorstel kunnen indienen. Zowel het NWO-domein TTW als Topsector LSH hebben eerder diverse publiek-private samenwerkingsprogramma’s opgezet met gezondheidsfondsen, waaronder de Hartstichting en de Nierstichting. TTW ziet er tijdens de looptijd van het onderzoek bovendien op toe dat wetenschappers en betrokken partners regelmatig bijeenkomen om zo ontwikkelingen en mogelijke toepassing te monitoren.

Bron: NWO

Contact

Drs. Marjolein van Dalen (Programmamedewerker) Drs. Marjolein van Dalen (Programmamedewerker) +31 (0)30 6001234 m.vandalen@nwo.nl