Daniela Kraft wint NWO Athenaprijs 2019

19 november 2019

Chemicus/biofysica Daniela Kraft ontvangt op 10 december tijdens het chemiecongres CHAINS de Athenaprijs 2019 van NWO. De prijs beloont excellente vrouwelijke chemici die hoogstaand wetenschappelijk onderzoek verrichten en een rolmodel vormen voor andere onderzoekers. Dr. Kraft ontvangt de Athenaprijs voor haar prestaties als zeer onafhankelijk onderzoeker en voor haar duidelijk leiderschap in zowel de wetenschap als in outreach.

Daniela KraftDaniela Kraft

Daniela Kraft is universitair hoofddocent Soft Matter Physics aan het Huygens-Kamerlingh Onnes Laboratorium van de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op de rol van zelforganisatie in het gedrag van biologische en zachte materie systemen. Samen met natuurkundigen, chemici en materiaalkundigen ontwikkelt ze modelsystemen en analysemethoden om zelforganisatie te kunnen bestuderen. Momenteel werkt Daniela onder andere aan microdeeltjes die zichzelf kunnen voortbewegen en van vorm kunnen veranderen. Dit kan op termijn leiden tot minirobotjes die medicijnen kunnen afgeven of reparaties kunnen uitvoeren in ons lichaam.

Daniela is zeer actief in de wetenschappelijke gemeenschap, vervult een duidelijke mentor-rol voor PhD’s en heeft evenementen georganiseerd en opgericht om meer vrouwen in de wetenschap aan te trekken. De jury noemt Daniela een rolmodel in vele opzichten.

De Athenaprijs: vrouwelijke chemici in de spotlight

Met de jaarlijkse Athenaprijs vestigt NWO de aandacht op excellente vrouwelijke chemici, die hoogstaand wetenschappelijk onderzoek verrichten. Het is belangrijk dat ze bijdragen aan bijvoorbeeld onderwijs-, bestuurs-, voorlichtings- en/of andere maatschappelijk relevante activiteiten. De Athenaprijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro, een beeldje en persoonlijk mediapakket. Dit jaar reikt NWO voor het laatst de Athenaprijs uit. Momenteel verkent NWO de mogelijkheden om een nieuwe diversiteitsprijs in te stellen.

Lees Chemisch2Weekblad: NWO Athenaprijs voor Daniela Kraft

Luister BNR: Motoronderdeeltjes bouwen voor microrobotjes die ons lichaam in kunnen

Contact

Voor meer informatie, vragen of interviewverzoeken naar aanleiding van dit bericht kunt u contact opnemen met:

NWO, afdeling Communicatie
Jennifer Schuytvlot,
tel.: 06 14 37 84 78
e-mail: j.schuytvlot@nwo.nl.

Voor meer informatie over de Athenaprijs kunt u contact opnemen met Eveline Mezger via womeninchemistry@nwo.nl.

Bron: NWO