Derde programmabijeenkomst Smart Industry 2016 projecten

31 oktober 2019

Inspireren en verbinden. Dat was het doel van de Derde programmabijeenkomst voor projecten in het kader van Smart Industry 2016. Tijdens een interactieve dag wisselden de aanwezigen, afkomstig uit het bedrijfsleven en de academische wereld, uiteenlopend van hoogleraren tot masterstudenten, kennis uit over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van de zes verschillende Smart Industry-projecten die momenteel worden uitgevoerd.

Smart Industry

In het onderzoeksprogramma Smart Industry werken wetenschappers samen met bedrijven aan thema’s waarbij big data, de smart industry en creatieve industrie centraal staan. Met dit programma financiert NWO diepgaand en innovatief onderzoek op het gebied van slimme producten en diensten, die industriële en productsystemen voorbereiden op de toekomst. Specifieke multidisciplinaire onderzoeksthema's van dit programma zijn gericht op personalisatie, autonome systemen, big data, slimme systemen en slimme apparatuur.

 

Onze toekomst

De dag begon met een keynote-presentatie van prof. dr. Egbert- Jan Sol (TNO), die ons duidelijk maakte dat onze levens ingrijpend zullen veranderen als gevolg van de vierde industriële revolutie die momenteel gaande is. Niet alleen onze producten zullen veranderen, maar ook de opvatting over wat een product is, zal veranderen. Daarnaast moeten wij als maatschappij gewend raken aan het idee dat onze banen een ander karakter zullen krijgen: we moeten nieuwe kennis opdoen en deze kennis de rest van ons leven continu bijspijkeren. Hoewel dit uitdagingen zijn die we beslist aankunnen, lieten de presentaties tijdens deze dag zien welke invloed technologie heeft op het leven en de gezondheid van de mens: technologie zal zaken gemakkelijker maken en leiden tot meer gepersonaliseerde diensten.

Interactief

Interactie vormde een belangrijk onderdeel van deze dag. Het was beslist geen dag van eenzijdige informatieverstrekking, maar juist een dag van luisteren door dingen te doen. Elk project mocht een pitch verzorgen. Naast zitten en luisteren konden de aanwezigen rondlopen en videopresentaties bekijken van promovendi. De twee beste pitches en twee beste video's kwamen in aanmerking voor een prijs. De dag werd afgesloten met de bekendmaking van de prijswinnaars: Mateusz Florkow (UMCU, Image Science Institute) leverde de beste pitch af, Timon Staal (Technische Universiteit Delft) werd tweede in deze categorie. 

Zowel de eerste als de tweede prijs voor de beste video werd gewonnen door het project van prof. dr. Seevinck (UMCU, Image Science Institute): "A User-friendly Tool for Planning of Orthopaedic Surgery Challenges in the design and regulatory approval of 3D-printed surgical implants: a two-case series."

Meer informatie over het Smart Industry-onderzoeksprogramma.

Bron: NWO