De eerste Nederlandse interactieve animatiefilm ROBIN stelt kijker voor levensbepalende keuzes

4 oktober 2019

De eerste Nederlandse interactieve animatiefilm, ROBIN: een interactief levensverhaal, gaat op 4 oktober in première in Den Haag, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam. De kijkers van de film beïnvloeden het leven van Robin met de keuzes die ze tijdens het verhaal maken. Dilemma’s in de film stellen het publiek voor uitdagende keuzes, want hoe ver wil jij gaan met de wetenschap: Wil jij jouw kind ziektevrij maken met genetische modificatie? En hoe redden we het klimaat? Onze wereld is continu in beweging en de uitdagingen die daarbij komen kijken, daar staan we niet altijd bij stil. Hoe gaan we om met deze dilemma’s en welke rol speelt wetenschap, technologie en filosofie daarin?

Robin: een interactief levensverhaal

ROBIN: een interactief levensverhaal

Voor dit unieke filmproject van de Nationale Wetenschapsagenda hebben wetenschappers en scenarioschrijvers de handen in elkaar geslagen om een film te maken over dagelijkse dilemma’s die nu of in de nabije toekomst spelen. De dilemma’s zijn samen met wetenschappers getoetst en vormen realistische scenario’s voor onze toekomst. In de film volgen we het levensverhaal van de hoofdpersoon Robin, die geboren wordt in 2020. Het publiek kiest via een smartphone welke afslag Robin neemt en beïnvloedt daarmee het verloop van de film, en het verhaal van ROBIN.

Beleef ROBIN

De eerste Nederlandse interactieve animatiefilm, ROBIN: een interactief levensverhaal, is vanaf 7 november gratis online beschikbaar via www.robindefilm.nl.

Toegankelijke wetenschap

Techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek (Universiteit Twente), gedragswetenschapper Reint Jan Renes (Hogeschool van Amsterdam) en professioneel twijfelaar en filosoof Tim de Mey (Erasmus Universiteit) hebben meegedacht over de wetenschappelijke dilemma’s. De drie wetenschappers zijn gewend een kritische blik op de toekomst te werpen en schromen niet om uitdagende vragen te stellen. Verdere mogelijkheden voor de inzet van deze film bij onderwijs en onderzoek wordt samen met verschillende wetenschappers onderzocht. ROBIN is daarmee niet alleen een innovatieve manier om wetenschap met een breed publiek te delen, maar ook een middel voor onderzoek en kennisdeling.

Beleef en bespreek ROBIN

Benieuwd naar de keuzes die jouw leven of dat van Robin gaan beïnvloeden? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om de film te mee te maken: De film gaat vanavond, 4 oktober op vier plaatsen in première tijdens een interactieve bijeenkomst. De film wordt ingeleid door een van de betrokken wetenschappers en na afloop is er ruimte voor discussie over de technologische ontwikkelingen en ethische dilemma’s die in de film aan bod komen.


Naast de première van ROBIN, komt de film ook gratis online beschikbaar via www.nwo.nl/nwa/robin. De film is geschikt voor alle leeftijden maar aan te raden vanaf 12 jaar, vanwege de inhoudelijke keuzes waar de kijker voor gesteld wordt.

Over de Nationale Wetenschapsagenda

ROBIN is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het NWA-onderzoeksprogramma is opgezet door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt uitgevoerd door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Onderdeel van de NWA is ook publiekscommunicatie, deze wordt uitgevoerd door een consortium van organisaties uit de volle breedte van de wetenschap. De NWA brengt publiek, stakeholders en wetenschappers samen om vraagstukken te identificeren, onderzoeken uit te voeren, de maatschappij bij onderzoek te betrekken en actief de opgedane kennis te delen met de maatschappij. Voor meer informatie, zie ook:


Noot voor redactie

Voor interviewverzoeken, of aanmelden voor een van de premières, neemt u dan contact op met: Poppy Savenije,

Woordvoerder NWO, 06 83 89 37 13 of p.savenije@nwo.nl

Bron: NWO