Programma slotcongres Geweld tegen psychiatrische patiënten online

2 augustus 2019

Op 7 november gaan toonaangevende onderzoekers met inbreng van ervaringsdeskundigen in op de kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van victimisatie. Psychiatrische patiënten staan meer bloot aan geweld dan mensen uit de algemene populatie, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer patiënten zelf slachtoffer worden van geweld gaat het om zaken als diefstal, straatroof, fysieke of emotionele mishandeling, seksueel geweld, bedreigingen et cetera.

Schilderij

Het congres wordt georganiseerd ter afsluiting van het door de Stichting tot Steun VCVGZ gefinancierde onderzoeksprogramma ‘Geweld tegen psychiatrische patiënten’ dat sinds 2009 in drie rondes door NWO is uitgevoerd. Binnen het programma zijn 12 omvangrijke onderzoeks- en innovatieprojecten uitgevoerd, met als doelstelling het slachtofferschap van psychiatrische patiënten te verminderen. Slechts een deel van de patiënten bespreekt dit geweld met hun hulpverlener. Hulpverleners hebben hier dan ook vaak maar beperkt zicht op. Het grootste deel van de dag staat in het teken van interventiestrategieën, gericht op preventie, vroegtijdige onderkenning en behandeling van de negatieve gevolgen van victimisatie.

Staatssecretaris Paul Blokhuis opent het congres. De dag wordt gemodereerd door bijzonder hoogleraar prof. dr. Miranda Olff. Schrijver en columnist Özcan Akyol sluit de dag af.

Het geaccrediteerde congres is gericht op professionals, managers, beleidsmedewerkers en bestuurders uit diverse sectoren van de GGZ, het welzijnswerk, jeugdzorg, justitie, politie en gemeentelijke diensten die in hun werkpraktijk in aanraking komen met dit thema.
Meer informatie over het programma van deze dag is te vinden op de website van Stichting Sympopna.

Bron: NWO