Kwaliteit van leven: wat is dat en hoe meet je dat?

Digitale publicatie slotbijeenkomst Kwaliteit van Leven en Gezondheid

12 juli 2019

Het begrip ‘kwaliteit van leven’ krijgt steeds meer aandacht in de zorg. Maar hoe definieer je kwaliteit van leven, en hoe meet je het eigenlijk? Zes projecten deden onderzoek naar die vraagstukken en presenteerden de resultaten tijdens de slotbijeenkomst van het onderzoeksprogramma Kwaliteit van Leven en Gezondheid van NWO en ZonMw op 16 juni 2019 in Utrecht.

Slotcongres Kwaliteit van leven en gezondheid

Het onderzoeksprogramma Kwaliteit van Leven en Gezondheid richtte zich op de vraag wat kwaliteit van leven is, en op de analyse van bestaande en de ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten daarvoor. Hierbij werd rekening gehouden met verschillen tussen mensen, zoals tussen psychiatrische patiënten, mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen of thuiswonende ouderen. Specifieke aandacht was er voor de verschillende niveaus van besluitvorming waar inzicht in kwaliteit van leven een rol kan spelen – van beslissingen op individueel patiëntniveau tot aan politieke besluitvorming.

Toepasbare onderzoeksresultaten voor de praktijk

Onderzoekers uit de geesteswetenschappen en uit de gezondheidswetenschappen werkten nauw samen om de kennis over kwaliteit van leven te vergroten. Tijdens de slotbijeenkomst presenteerden de onderzoeksprojecten zichzelf en de resultaten aan de hand van onderzoeksposters, korte filmpjes en een ‘meet and greet’ om het publiek inzicht te geven in de opbrengsten van het onderzoek. De filmpjes en posters zijn te bekijken via de link naar het verslag van de bijeenkomst onderaan dit bericht.

Policy brief

Prof. Martin van Hees (VU) presenteerde een policy brief, die hij samen met prof. Carmen Dirksen en dr. Merel Kimman (Universiteit Maastricht) ontwikkelde. Het  document biedt een overzicht van de belangrijkste vraagstukken over kwaliteit van leven en gezondheid, onderzoeksresultaten en suggesties voor beleid en vervolgonderzoek. De policy brief werd in ontvangst genomen door Prof. Dr. Jet Bussemaker. Zij onderstreepte het nut van het stuk voor het verbeteren van de gezondheidszorg in Nederland: ‘De aandacht voor kwaliteit van leven maakt dat er meer gesproken kan worden over mensen dan over patiënten, meer over gezondheid dan over zorg’. Download hier de policy brief over kwaliteit van leven.

Meer informatie in digitale publicatie

Bent u benieuwd naar wat er nog meer ter sprake kwam tijdens de slotbijeenkomst van het programma Kwaliteit van Leven en Gezondheid en wilt u de filmpjes en posters van de projecten bekijken? Ga dan naar de digitale publicatie. Wilt u meer weten over het onderzoeksprogramma? Ga dan naar de programmapagina op de website van NWO en bekijk het filmpje over het onderzoeksprogramma.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Sociale en Geesteswetenschappen

Programma

Kwaliteit van leven en gezondheid

Speerpunt

Samenwerken in thema's (2011-2014) Thema: Leven in gezondheid (2011-2014)

Contact

Dhr. S.B. Klaasse Dhr. S.B. Klaasse +31 (0)70 3494224 s.klaasse@nwo.nl