Veni-laureaat Matthieu de Schipper wint talentprijs

5 juni 2019

Kustwaterbouwkundige Matthieu de Schipper is door wetenschappelijk tijdschrift New Scientist uitgeroepen tot Wetenschapstalent van 2019. De universitair docent aan de Technische Universiteit Delft onderzoekt in zijn Veni-project hoe golven en stranden elkaar vormen.

Foto: Bob Bronshoff

De Schipper en zijn team hebben computermodellen ontwikkeld die helpen te voorspellen hoe zandstranden veranderen onder invloed van natuur en mens. Een belangrijke toepassing die daaruit volgt is de versterking van kusten door middel van zandsuppletie. Door het storten van zand op specifieke plekken, zorgen de golven zelf ervoor dat de kust op vitale plekken wordt versterkt. Het onderzoek van De Schipper moet meer inzicht geven in de manier waarop het zand zich verspreid en uiteindelijk het effect van de methode voorspelbaarder maken. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden op het gebied van kustbescherming waarin juist gebruik gemaakt wordt van de kracht van golven.

Originele onderzoeksmethoden

De Schipper ontving de prijs onder meer vanwege zijn originele onderzoeksmethoden, schrijft New Scientist: ‘Zo raasde hij gewapend met een waterscooter vol meetapparatuur langs de kust om het gedrag van water en zand te bestuderen’. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan jong onderzoekstalent binnen het gehele wetenschappelijke veld in Nederland en Vlaanderen.

De Schipper ontving in 2016 een Veni-beurs voor zijn onderzoek naar versterking van kusten door middel van zandsuppletie via het toenmalige STW (nu NWO-domein TTW). Ook was hij betrokken bij het Perspectief-programma NatureCoast. Dit onlangs afgesloten onderzoek draaide om het beter begrijpen van grootschalige kustsystemen en is onder andere bekend van De Zandmotor, een kunstmatig schiereiland voor de kust ter hoogte van Ter Heijde.

Meer informatie


Bron: NWO