NWO Rubicon-fellow Joshua Island zet een stap in de richting van het ontwikkelen van een topologische isolator op basis van grafeen

13 juni 2019

NWO Rubicon-fellow Joshua Island heeft in samenwerking met medewerkers van de Universiteit van Californië, Santa Barbara een manier gevonden om grafeen om te zetten in een topologische isolator (TI).

"Het doel van het project was om de spin-baankoppeling in grafeen te verhogen of te versterken," aldus Island, die tevens de hoofdauteur is. De pogingen die de afgelopen jaren zijn ondernomen, zijn weinig succes geweest, zegt hij. "Door een stof met een grote spin-baankoppeling in de nabijheid van grafeen te brengen, hoopten we dat de grafeenelektronen deze eigenschap van de onderliggende stof zouden overnemen," legt hij uit. Met dit werk is er een nieuwe stap gezet in de richting van een echte topologische isolator van grafeen.

Joshua Island (credits: Sonia Fernandez)Joshua Island (credits: Sonia Fernandez)

De resultaten zijn gepubliceerd in Nature. Hoofdauteur is dr. Joshua Island – NWO Rubicon-fellow. In 2016 ontving Joshua Island Rubiconfinanciering voor zijn onderzoek naar ‘Engineering parafermion bound states in graphene heterostructures’. Met deze subsidie kon hij zijn Rubicononderzoek uitvoeren aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara.

Lees het artikel Nature.

Lees hier het volledige persbericht (in het Engels).

Physics on the edge graphene-uc-santa-barbaraPhysics on the edge graphene-uc-santa-barbara

Bron: UC Santa Barbara