NWO eerste Levenswetenschappen congres Life succesvol

5 juni 2019

Op 28 en 29 mei heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) het eerste Levenswetenschappencongres Life2019 georganiseerd. Het thema was 'Communication in life'. Life2019 bracht ongeveer 500 onderzoekers uit het brede spectrum van de Nederlandse Life Sciences samen en wist de bezoekers aangenaam te verrassen en inspireren.

Verschillende internationaal gerenommeerde sprekers presenteerden hun werk met als rode draad 'communication in life'. Plenaire spreker Iain Couzin trapte af met een keynote presentatie over collectief gedrag die veel enthousiaste reacties op social media uitlokte. Twitteraars bestempelden de lezing als 'verbluffend' en 'briljant'.
Op  de tweede dag sprak Ottoline Leyser, de andere keynote spreker, over de ontwikkeling van planten onder de titel 'Thinking without a brain'. Ook die presentatie werd uitermate positief ontvangen. Andere genodigde sprekers waren onder meer David Reznick over evolutionaire adaptatie in guppies en Sigal Ben-Yehuda over communicatie tussen bacteriën. Ook topwetenschappers uit Nederland presenteerden hun onderzoek, waaronder Spinozapremie laureaat Marileen Dogterom en Stevinpremie laureaat Marion Koopmans.

Jonge onderzoekers kregen veel ruimte om hun onderzoek te presenteren in parallelsessies en via posterpresentaties. Het thema 'Communicatie in Life' kreeg ook handen en voeten in andere programmaonderdelen, onder meer tijdens workshops en speeddates met communicatie-experts waarbij deelnemers op maat gesneden advies konden inwinnen.

NWO organiseert op 26 en 27 mei 2020 de volgende editie. Ook Life2020 heeft als doel senior en junior onderzoekers uit alle disciplines in het levenswetenschapsveld met elkaar te verbinden en te inspireren.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap en bevordert de impact ervan op de maatschappij. De hoofdtaak is het financieren van wetenschappelijk onderzoek aan Nederlandse publieke onderzoeksinstellingen, in het bijzonder de universiteiten. NWO richt zich op alle wetenschappelijke disciplines en onderzoeksvelden. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, beheert en financiert 9 nationale onderzoeksinstituten, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten en bevordert het gebruik van onderzoeksresultaten. 

 

Bron: NWO