ENose & NanopLESStic in finale Holland Chemistry Studentencompetitie

4 juni 2019

De twee finalisten van de Holland Chemistry Studentencompetitie zijn bekend. De studententeams eNose en NanopLESStic zijn geselecteerd om hun onderzoeksproject uit te voeren op een betaalde stageplek. ENose ontwikkelt slimme polymeren voor elektronische sensoren om voedselbederf te voorkomen en NanopLESStic maakt een adsorptiefilter voor nanoplastics. Het team met de beste onderzoeksresultaten wint de Studentencompetitie. NWO maakt het winnende team bekend tijdens het jaarlijkse chemiecongres CHAINS 2019.

Het NWO-domein Exacte- en Natuurwetenschappen (ENW) organiseert samen met Holland Chemistry voor de zesde keer de Holland Chemistry Studentencompetitie. “Met deze competitie willen wij een springplank bieden aan de carrière van studenten,” aldus de organisatoren.

Teams van Master- en/of laatstejaars HBO-Bachelorstudenten mochten dit voorjaar voorstellen voor een korte onderzoeksstage indienen in de Holland Chemistry Studentencompetitie. Uitgangspunt voor de voorstellen was het bieden van een creatieve oplossing voor een maatschappelijke of industriële uitdaging.

De geselecteerde teams zijn:

Team eNose
Polymer Brushes for Gas Sensing to Prevent Food Spoilage
Teamleden: Rens Horst (UT), Rick Cohen (Saxion)
Supervisors: dr. ir. Sissi de Beer (UT), dr. ir. Cas Damen (Saxion)
Betrokken bedrijf: LioniX

Preventie van voedselbederf is een belangrijke stap in de richting van een duurzame samenleving. Met dit doel in gedachten gaat team eNose polymeren ontwikkelen voor toepassing als elektronische neuzen. Dit maakt vroege detectie van voedselrot mogelijk. De sensoren kunnen uiteindelijk worden toegepast in magazijnen, waardoor een betrouwbare opslag van gewassen mogelijk is.

Team NanopLESStic
Synthesis of a Nanoplastic Adsorption Filter
Teamleden: Ezra Bekkering (WUR), Dorien Westert (WUR), Laura Akkerman (WUR)
Supervisors: dr. Elinor Scott (WUR), dr. ir. Maarten Smulders, dr. ir. Louis de Smet (WUR)
Betrokken bedrijf: Royal Haskoning DHV, KWR en Wetsus

De bezorgdheid over de aanwezigheid van nanoscopisch kleine kunststoffen in onze rivieren en drinkwater groeit. Team NanopLESStic stelt voor om een filter te produceren voor deze nanoplastics. Daarbij gebruiken zij een poreus dragermateriaal gecoat met speciale verbindingen als bijvoorbeeld Nile Red-derivaten, om de adsorptie van nanoplastics te verbeteren

Lees meer over de Holland Chemistry Studentencompetitie (Engels)

Bron: NWO