Vrouwelijke topwetenschappers kunnen aan de slag bij NWO-instituut

23 mei 2019

NWO honoreert drie vrouwelijke wetenschappelijke talenten met een zogeheten WISE-beurs. Voor dr. Sarah Caudill ligt hiermee de weg open voor een aanstelling bij het nationale instituut voor subatomaire fysica Nikhef; dr. Julia Engelmann kan aan de slag bij het oceanografisch onderzoeksinstituut NIOZ; en dr. Liubov Amitonova bij ARCNL, het onderzoeksinstituut op het gebied van nanolithografie. Met het programma WISE stimuleert NWO het aantrekken en doorstromen van vrouwelijke toponderzoekers bij de NWO-instituten.

Women In Science Excel

NWO wil een diverse organisatie zijn en streeft ernaar alle talent in de wetenschap kansen te bieden om te excelleren. Voor het verbeteren van de genderbalans onder het eigen wetenschappelijk personeel besloot NWO eind 2015 een tenure track-programma voor vrouwelijke onderzoekers bij de NWO-instituten in te stellen, Women In Science Excel (WISE). Talentvolle vrouwelijke onderzoekers krijgen zo de mogelijkheid een eigen onderzoeksgroep te ontwikkelen of voort te zetten bij een van de NWO-instituten.

Dr. Sarah Caudill doet onderzoek naar zwaartekrachtgolven, in het bijzonder het zoeken naar binaire neutronensterren en zwarte gaten. Ze was coördinator en covoorzitter binnen de LIGO-Virgo-samenwerking en toonde daar leiderschap. Caudill wil instrumenten ontwikkelen om te zoeken naar ontbrekende klassen van zwarte gaten wat uitstekend past in het onderzoeksprogramma van Nikhef.

Dr. Julia Engelmann wil computerkracht gebruiken om voorspellingen te doen over hoe mariene microbiële gemeenschappen zullen reageren op wereldwijde veranderingen en wat de gevolgen zijn voor mariene ecosystemen. Voor NWO-instituut NIOZ is dit een nieuwe en innovatieve onderzoekslijn die de huidige onderzoekslijnen sterk zal aanvullen en ondersteunen.

Dr. Liubov Amitonova’s onderzoek ligt op het gebied van geavanceerde manipulatie en voortplanting van licht in de context van beeldvorming, endoscopie, metrologie en kwantumberekening. Amitonova pakte eerder fundamentele problemen aan met elegante experimenten met behulp van nieuwe concepten of combinaties van bestaande. Bij ARCNL zal zij een onderzoeksgroep starten op het gebied van computational imaging, complementair aan de al lopende onderzoekslijnen binnen ARCNL.


Bron: NWO

Contact

Mw. drs. J.N. (Jacqueline) Mout-Leurs Mw. drs. J.N. (Jacqueline) Mout-Leurs +31 (0) 30 600 12 26 j.mout@nwo.nl

Contact

Drs. Gaby van Caulil Drs. Gaby van Caulil +31 (0)30 6001298 g.vancaulil@nwo.nl