Take-off projecten bekroond bij start-up-competitie

21 mei 2019

Zes Take-off projecten zijn in de prijzen gevallen tijdens de Academic Startup Competition in Amsterdam. Tijdens dit evenement op woensdag 15 mei in Amsterdam koos een jury uit 28 genomineerden de tien meest baanbrekende academische start-ups. Maar liefst zes daarvan kregen financiering binnen het Take-offprogramma. De prijs biedt de geselecteerde start-ups een springplank naar een internationaal publiek en de mogelijkheid hun innovaties te versnellen.

De jury keek naar de “road to market” van de genomineerden, die zichzelf via pitches presenteerden voor een publiek van investeerders en deskundigen binnen de start-upwereld. Dit deden ze binnen de thema’s Food&Agri, Health, Energy en IT connectivity. De gekozen startups die financiering ontvingen binnen NWO-programma Take-off zijn:

 • CardiacBooster
  (Ontwikkelde een pomp die het hart ondersteunt in kritieke fase)
 • Confocal
  (Ontwierp een gebruiksvriendelijke confocale microscoop met betere resolutie en gevoeligheid)
 • ArthroSave
  (Maakt ondersteuningsmiddelen om gewrichten te ontlasten van jonge patiënten met artrose)
 • LipoCoat
  (Produceert bacterieafstotende coatings binnen de medische wereld, bijvoorbeeld voor katheters)
 • STENTiT
  (Maakt ‘slimme’ stents die bloedvaten openhouden én genezen)
 • VSparticle
  (Werkt aan methodes om de productie van nanodeeltjes te vereenvoudigen)

NWO feliciteert de winnaars met hun prestaties en het succes tijdens de Academic Startup Competition.

Internationaal podium

De gekozen ondernemingen mochten pitchen op het Global Entrepreneurship Summit (GES), dat begin juni in Den Haag plaatsvond (1.200 deelnemers). Dit platform voor start-ups en scale-ups werd voor het eerst in Europa georganiseerd. Voor de winnaars vormde dit een uitgelezen kans om in contact te komen met de meer dan 300 investeerders en 400 ondernemers en beleidsmakers aanwezig op dit evenement en om internationale markten aan te boren. Ook bood het evenement de mogelijkheid tot het vinden van partners die de jonge bedrijven kunnen helpen bij verdere ontwikkeling. De tien bedrijven krijgen daarnaast een reis aangeboden naar Sillicon Valley, waar ze onder andere leren hoe ze kunnen groeien van start-up naar scale-up.

Academic Startup Competition

De Academic Startup Competition wordt georganiseerd door de Startup Delta, Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) en Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI). De organisatoren willen door de verkiezingen valorisatie en academische start-ups internationaal onder de aandacht brengen. Universiteiten en wetenschappelijke instituten hadden de mogelijkheid de start-ups te nomineren.

Take-off

Take-off is een programma voor het stimuleren en ondersteunen van bedrijvigheid en ondernemerschap vanuit de wetenschap. Onderzoekers kunnen financiering ontvangen om een bedrijf starten om een waardevolle vinding of innovatief idee naar de markt te brengen. Vijf van de zes prijswinnende projecten zijn gestart vanuit de Take-off fase 2 vroegefasetrajecten. Hierbij gaat het om ondernemingen die kennis hebben overgenomen of bezitten van Nederlandse onderzoeksinstellingen.

> Kijk hier voor meer informatie over Take-off fase 2 vroegefasetrajecten

Meer informatie


Bron: NWO