Quantumwereldprimeur: onderzoekers kunnen nu bepalen hoe nauwkeurig twee-qubit-berekeningen in silicium zijn

14 mei 2019

Ze waren al het eerste team dat een twee-qubit gate uit siliconen wist te vervaardigen in 2015, en nu staan de ingenieurs van UNSW Sydney wederom voor een doorbraak: ze hebben voor het eerst de nauwkeurigheid van twee-qubit bewerkingen in silicium weten te meten – en de resultaten bevestigen wat beloofd werd voor de werking van silicium voor kwantumcomputers.

in de geschiedenis hebben wetenschappers de betrouwbaarheid – dat wil zeggen de nauwkeurigheid – van twee-qubit-berekeningen via silicium gemeten, met veelbelovende resultaten die het opschalen naar een volledige quantumprocessor mogelijk zullen maken. Het onderzoek, uitgevoerd door het team van Professor Andrew Dzurak bij UNSW Engineering, is gepubliceerd in het wereldberoemde wetenschappelijke tijdschrift Nature. De corresponderende auteur is Dr. Bas Hensen, NWO Rubicon-fellow en winnaar van de NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs 2017.

Bas Hensen trad toe tot de University of New South Wales vanuit Nederland, waar hij al een naam had opgebouwd door een fundamenteel principe van kwantummechanica experimenteel aan te tonen door middel van verstrengelde qubits in diamant.

Bas Hensen ontving in 2017 een Rubicon-beurs voor zijn onderzoek naar Long Range Entanglement in a Silicon Quantum-processor (Langeafstand verstrengeling in een silicium kwantumprocessor). In 2018 ontving hij de NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs 2017 voor zijn proefschrift ‘Quantum Nonlocality with Spins in Diamond’.

Lees het artikel in Nature.

Lees hier het volledige persbericht (enkel beschikbaar in het Engels).
 

Bron: NWO