Kortere en betrouwbaardere operatie door Anatomie Projector

13 mei 2019

De vertaling van medische informatie van beeldscherm naar patiënt is lastig wanneer een plastisch chirurg op microscopische schaal moet werken. De Anatomie Projector biedt uitkomst. In een vorige maand afgerond Demonstrator-project werd de technologie verder ontwikkeld.

De Anatomie Projector

Technisch geneeskundige dr. Stefan Hummelink en collega’s van de afdeling Plastische chirurgie en afdeling Radiologie van het Radboudumc ontwikkelden de Anatomie Projector in 2014. Dit apparaat is in staat om door middel van laserlicht beelden direct op het lichaam van het patiënt te tonen. Dit helpt de plastisch chirurg die bij een borstreconstructie precies moet weten waar de microscopisch kleine aanvoerende bloedvaten zich bevinden. Ook als de projector beweegt, blijven de beelden correct op de patiënt weergegeven. Hierdoor kan de chirurg effectiever en efficiënter  werken. Daardoor kunnen operaties korter en gaan de zorgkosten uiteindelijk omlaag. De belasting voor de patiënt is kleiner en doordat de nauwkeurigheid toeneemt, zijn er ook minder risico’s.

Hoe werkt de Anatomie Projector? Klik op de afbeelding voor meer informatie

Handzaam model

In 2017 ontving Hummelink financiering binnen het Demonstrator-programma van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen, om de projector verder te ontwikkelen. Vorige maand werd het project afgerond. “Het nieuwe model is handzamer en gebruiksvriendelijker ten opzichte van de eerdere versie”, vertelt Hummelink. “Die werd bijvoorbeeld aangedreven door een laptop, waarbij allerlei kabels aangesloten moesten worden. Dat was niet handig en foutgevoelig.” De laptop is inmiddels weg en daarmee ook de kabels: “De camera, de computer, de algoritmes en de projector zitten allen in één kastje, dat het formaat van een tablet heeft en via een touchscreen bestuurd wordt.” Door de verbetering van de algoritmes is ook de werking van de projector verbeterd. Daarnaast is het uploaden van de 3D-modellen naar de projector vereenvoudigd, en is het apparaat ontworpen om in een operatiekamer gebruikt te kunnen gaan worden.

Na het afronden van het Demonstrator-project zijn nu gesprekken gaande met investeerders die interesse hebben om de technologie verder te ontwikkelen. Daarbij spelen ook die bredere toepassingen een grote rol. Hummelink: “We gaan bestuderen waar artsen het hardst om zitten te springen. We staan open voor samenwerkingen met bedrijven die geïnteresseerd zijn in projectie van medische informatie. Het mooie van dit soort projecten is juist dat je het samen met bedrijven doet.”

Demonstrator

Demonstrator is een financieringsinstrument bedoeld voor onderzoekers die kennis uit hun wetenschappelijke onderzoek willen toepassen en naar de markt brengen. Het programma geeft financiering om een demonstratiemodel te ontwikkelen om aan te tonen dat ontwikkelde technologie commerciële potentie heeft.

> Kijk hier voor meer informatie over het Demonstrator-programma

Meer informatie


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Toegepaste en Technische Wetenschappen

Programma

Demonstrator

Hoe werkt de Anatomie Projector?