Winnaar Gouden KIEM 2017 ontwikkelt ‘Fresh Strips’ door

17 april 2019

De startup FreshStrips won in 2017 de Gouden KIEM 2017 met hun innovatie om voedselverspilling tegen te gaan. Mede dankzij deze prijs, zijn zij inmiddels een stap dichter bij het op de markt brengen van deze zogenaamde ‘Fresh Strips’. “Een typisch voorbeeld van hoe wij willen bijdragen aan het succes van startups,” aldus Holland Chemistry en NWO, die de Gouden KIEM samen organiseren.

Maar wat zijn nu precies die ‘Fresh Strips’?

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven bedachten de ‘Fresh Strips’: batterij-loze sensoren die van kleur veranderen naargelang hun temperatuurgeschiedenis, zodat het makkelijk af te lezen is of het product nog vers genoeg is en verspilling tegengaat. Om deze innovatie op de markt te brengen werd de startup FreshStrips in 2016 opgericht. Onder andere met behulp van de KIEM subsidie, die FreshStrips eind 2017 won, werd de technologie verder ontwikkelt – van een microscopisch fenomeen in het lab, tot schaalbare, volwaardige prototypes.

Gouden KIEM 2019

Binnenkort start de nominatieprocedure voor de Gouden KIEM 2019. Met de Gouden KIEM-competitie willen het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen en Holland Chemistry de beste chemische startup/kennisinstelling-combinatie belonen met een prijzenpakket van o.a. 25.000 euro en publiciteit. Bent u betrokken bij een startup die een raakvlak heeft met de chemie? Houdt u dan de NWO website in de gaten.

Bron: NWO