Beyond EPICA: het oudste ijs van Antarctica opboren

15 april 2019

Het Beyond EPICA project gaat anderhalf miljoen jaar oud ijs opboren uit Antarctica. NWO draagt bij aan dit project dat het klimaat in het verleden wil reconstrueren.

NWO stelt via het Nederlands Polair Programma 300.000 euro beschikbaar voor deelname aan het Beyond EPICA consortium. Zo krijgen Nederlandse onderzoekers toegang tot het project van in totaal 35 miljoen euro. Het AWI (Alfred Wegener Institut, Bremerhaven) leidt het Beyond EPICA project, dat voor het eerst anderhalf miljoen jaar oud ijs gaat opboren uit Antarctica. Klimaatwetenschappers willen zo achterhalen hoe de klimaatrespons van de aarde veranderde van dominante 40.000 jaar cycli naar de huidige 100.000 jarige cycli. Deze verandering heeft zich afgespeeld tijdens de Mid-Pleistocene Transitie (900.000 tot 1.200.000 jaar geleden), een periode waarover kennis ontbreekt. De ijskernen die worden opgeboord in Oost-Antarctica bevatten gasbellen waarmee onderzoekers de concentratie van broeikasgassen uit het verleden kunnen herleiden en dateren. Met die kennis kunnen we beter de klimaatrespons voorspellen op toekomstige veranderingen in broeikasgassen in de atmosfeer. We leren meer over de verbindingen tussen de koolstofcyclus, gletsjers, oceanen en de atmosfeer.

Eerder was Nederland ook betrokken bij de voorloper van dit project, EPICA (European Project for Ice Coring in Antarctica). Dit project won in 2008 de Descartes Prijs van de Europese Unie.

Bron: NWO