17 startende wetenschapstalenten naar buitenlandse topinstituten met Rubicon

8 april 2019

17 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Beeld van bagageband met koffers op het vliegveld

Ze onderzoeken onder andere (on)gelijkheid in het jeugdstrafrecht, klimaatverandering, onzichtbare zwaartekrachtsgolven in de Melkweg en kunstmatige intelligentie die betere echografie mogelijk kan maken.

Topinstituten

De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals de universiteit van Cambridge en Harvard. 10 Rubicon-onderzoekers gaan voor 24 maanden naar het buitenland, 2 voor 18 maanden, 4 voor 12 maanden en één gaat 14 maanden weg. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de derde financieringsronde van 2018.

Feiten en cijfers

77 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 32 vrouwen en 45 mannen. Het totale honoreringspercentage is 22,1%. Onder de vrouwen 21,9% en onder de mannen is het honoreringspercentage 22,2%. Zes laureaten gaan naar het Verenigd Koninkrijk, vier naar de Verenigde Staten, drie naar Zwitserland en de rest van de individuele kandidaten vertrekken naar Japan, Oostenrijk, Denemarken en Israël. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).

Direct naar


Zij gingen hen voor

Een aantal onderzoekers die met een Rubicon-beurs de wijde wereld in zijn gegaan vloggen over hun ervaringen in het buitenland.


Bron: NWO

Heeft u zich al aangemeld voor de NWO-nieuwsbrief?

Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.

Contact

Mw. P. Savenije (voor mediavragen) Mw. P. Savenije (voor mediavragen) t: +31 (0)6 83 89 37 13 p.savenije@nwo.nl

Contact

Drs. Joris Voskuilen Drs. Joris Voskuilen +31 (0)70 3440989 rubicon@nwo.nl