“We moeten wetenschappers niet vermoeien met regeltjes”

5 maart 2019

Femke Tabak werkt als beleidsmedewerker Chemie en Natuurkunde bij NWO. Ondanks dat er in de wetenschap merendeels mannen werken, is de verhouding vrouwen-mannen op haar werkvloer 50/50. Hoe bevalt haar dat?

Femke TabakFemke Tabak

NWO financiert en beheert negen nationale onderzoeksinstituten. Deze NWO-instituten doen hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. Femke gaat regelmatig bij ze op bezoek. “Ik spreek met onderzoekers, help ze op weg en geef advies. Voor de onderzoeker is dat fijn, want die heeft een vast aanspreekpunt bij NWO. En ik krijg er ook altijd erg veel energie van! Ik kan ze helpen met concrete dingen. Denk aan vragen over hun lopende subsidie, personeel, publicaties, aio-aanstellingen of over hoe onze systemen werken.”

Hou je je naast het contact met wetenschappers ook bezig met beleid?

“Mijn werk is zowel concreet als abstract. Dat maakt het ook zo leuk! Ik ben coördinator van de Topsector Hightech Systemen & Materialen (HTSM) en één dag per week ben ik als programmanager gedetacheerd bij de Topsector Chemie. De topsectoren zijn negen gebieden waar het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoekscentra wereldwijd in uitblinken. Samen met een collega kijk ik hoe de voor HTSM relevante activiteiten lopen die NWO subsidieert.

Daarnaast denk ik mee over hoe NWO haar processen en instrumenten kan inrichten voor de buitenwereld. We zijn namelijk best veranderd de laatste jaren. Het is gaaf om samen met een team te werken aan vernieuwing.”

Wat is jouw missie bij NWO?

“Ik wil een bijdrage leveren aan het toegankelijker en overzichtelijker maken van al onze instrumenten. Ons systeem moet zo ingericht zijn, dat de weg naar NWO voor wetenschappers zo makkelijk mogelijk is. We moeten ze niet vermoeien met een moeilijk systeem of ingewikkelde regels. Ze kunnen hun tijd veel beter besteden aan waardevol onderzoek!”

Hoe is je balans tussen werk en privé?

“Mijn man en ik hebben de taken goed verdeeld. Ik breng de kinderen ’s ochtends naar de crèche en mijn man haalt ze ’s middags weer op. Omdat ik vier dagen per week werk, kan ik mijn baan heel goed combineren met mijn gezin en hobby’s. Ik sport graag, al is het wel wat minder geworden nu de kinderen er zijn. In 2013 hebben mijn man en ik nog 4400 kilometer gefietst, van Canada naar de grens tussen de VS en Mexico. We hadden een tentje mee en hebben drie maanden wild gekampeerd. Dat was een hele ervaring! Nu ben ik lid van een triatlon club en ga geregeld zwemmen, hardlopen en mountainbiken. Wat trouwens ook helpt in de balans tussen werk en privé: ik vind mijn werk enorm leuk!”

Internationale Vrouwendag…. Wat vind je daarvan?

“Ondanks dat er veel mannen in de wetenschap werken is het bij mij op de werkvloer 50/50. Ik vind het een erg prettige omgeving. Mensen luisteren goed naar elkaar en iedereen denkt mee. Ik denk wel dat er meer vrouwelijke rolmodellen mogen komen. Het zou zonde zijn als vrouwen niet kiezen voor een technisch beroep door verwachtingen van hun omgeving. Als we laten zien dat vrouwen in dit vakgebied ook veel plezier beleven, trekken we de twijfelaars misschien over de streep. Ik heb een studie en baan gekozen die ik leuk vind en ik heb het onwijs naar mijn zin! Dus mijn advies: doe wat je leuk vindt, en laat je niet tegenhouden door verwachtingen.”

Tekst: Milou Oomens | Doelgroep in beeld

Bron: NWO