Rubicon-fellow Bas Hensen bouwt mee aan Quantum Harbour City in Sydney

14 maart 2019

De University of New South Wales (UNSW) en de University of Sydney hebben gezamenlijk een belangrijke hobbel genomen voor de bouw van quantumcomputers in silicium. Hiermee hebben ze de weg vrijgemaakt om deze machines verder te ontwikkelen en de gewenste opschaling te bereiken.

De twee groepen hebben laten zien dat de status of waarde van een quantumbit (qubit) in silicium kan worden uitgelezen op een manier die uitleessensoren naast de qubits overbodig maakt. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Nanotechnology. Eén van de auteurs is dr. Bas Hensen, NWO Rubicon-fellow en winnaar van de NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs 2017.

Van links naar rechts - prof. Andrew Dzurak (UNSW), dr. Bas Hensen (UNSW), Anderson West (UNSW), dr. Alexis Jouan (USYD), professor David Reilly (USYD). Krediet - Nyasha Nyakuengama, UNSWVan links naar rechts - prof. Andrew Dzurak (UNSW), dr. Bas Hensen (UNSW), Anderson West (UNSW), dr. Alexis Jouan (USYD), professor David Reilly (USYD). Krediet - Nyasha Nyakuengama, UNSW

Bas Hensen werkt als Rubicon-onderzoeker aan de University of New South Wales, nadat hij in Nederland al naam had gemaakt met een experiment waarmee hij een fundamenteel principe van de quantummechanica wist aan te tonen, met behulp van verstrengelde quantumdeeltjes in diamant. 'Ik wilde dolgraag onderzoek doen naar qubits in silicium en de UNSW was daar duidelijk de uitgelezen plek voor,' aldus Hensen.

Bas Hensen ontving in 2017 een Rubicon-beurs voor zijn onderzoek naar quantumverstrengeling op grote afstand in een quantumprocessor in silicium. In 2017 won hij de NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs met zijn proefschrift Quantum Nonlocality with Spins in Diamond.

Lees de publicatie in Nature Nanotechnology.

Lees hier het volledige persbericht (alleen in het Engels).

Bron: NWO