32 leraren ontvangen een Promotiebeurs

21 maart 2019

Tweeëndertig laureaten hebben een Promotiebeurs uit de dertiende ronde van de Promotiebeurs voor Leraren ontvangen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks 9,5 miljoen euro beschikbaar voor de promotietrajecten. Met de beurs krijgen leraren de kans zich verder te ontwikkelen en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken. NWO beoordeelt en selecteert de aanvragen.

Laureaten Promotiebeurs voor Leraren, afgebeeld staande op een trap. Beeldcredits: Annick ElzengaBeeldcredits: Annick Elzenga

Van onderzoek over transport, productie en regulatie van geurstoffen in Petunia bloemen, de complexe context van de energietransitie van de bestaande woningvoorraad, tot preventieonderzoek van beweegachterstanden bij kinderen; een greep uit de diverse onderwerpen waar de talentvolle leraren de komende jaren promotieonderzoek naar gaan doen binnen dit wetenschapsbrede programma.

Promotiebeurs voor Leraren

Leraren die in aanmerking willen komen voor een promotiebeurs moeten een promotor aan een Nederlandse universiteit zoeken en een onderzoeksplan indienen bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De keuze voor een onderzoeksonderwerp is vrij.

Belangrijk bij het promotieonderzoek is dat de opgedane kennis en onderzoekservaring ten goede komen aan de wetenschap én aan de onderwijspraktijk. Leraren die worden toegelaten, worden voor een periode van vijf jaar maximaal 0,4 fte per jaar vrijgesteld van onderwijs om met behoud van salaris te werken aan hun promotieonderzoek.

De meeste aanvragen worden ingediend voor onderzoek binnen de alfa- en gammawetenschappen. Het overgrote deel van de aanvragers zijn docenten uit het hbo. De Promotiebeurs voor Leraren is gestart in 2011. Inmiddels zijn al verschillende leraren gepromoveerd met een Promotiebeurs.

Zie ook


Bron: NWO

Heeft u zich al aangemeld voor de NWO-nieuwsbrief?

Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.

Contact

Mw. P. Savenije (voor mediavragen) Mw. P. Savenije (voor mediavragen) t: +31 (0)6 83 89 37 13 p.savenije@nwo.nl