NWO en het Noorse Forskningsråd gaan intensiever samenwerken

11 januari 2019

Vandaag ondertekenden NWO en haar Noorse zusterorganisatie Forskningsråd (RCN) een overeenkomst om internationale onderzoeksvoorstellen eenvoudiger te financieren. Deze bilaterale afspraken sluiten aan bij de nieuwe regeling Money Follows Cooperation die NWO bekend maakte in haar nieuwe strategie 2019-2022. Vanaf juli 2019 kunnen Nederlandse onderzoekers een Noorse onderzoeker meenemen in hun onderzoeksaanvraag bij NWO.

Indien de aanvraag wordt toegekend financiert NWO ook de Noorse onderzoekers in dat consortium. Bij zulke afspraken is altijd sprake van reciprociteit, waardoor Nederlandse onderzoekers ook in een Noors-Nederlands consortium kunnen indienen bij de zusterorganisatie RCN. In de loop van 2019 zullen nieuwe afspraken volgen met zusterorganisaties uit andere landen. Zonder bilaterale overeenkomst geldt de huidige MFC-voorwaarde dat de benodigde internationale expertise niet of niet op het gewenste niveau aanwezig is in Nederland. Een bilaterale overeenkomst verlaagt daarmee de drempel om internationaal samen te werken.

Over Money Follows Cooperation  

Wetenschap overstijgt landgrenzen, maar de financiering is veelal nationaal georiënteerd. NWO wil via het principe van Money Follows Cooperation (MFC) de grenzen wegnemen en bottom-up internationale samenwerking faciliteren in al het door de tweede geldstroom gefinancierde onderzoek. De MFC-regeling werd aangekondigd in de NWO-strategie 2019-2022 ‘Verbinden van wetenschap en samenleving’ en is onderdeel van de ambitie ‘samenwerking en vernieuwing in het onderzoek’.

Lees meer


Bron: NWO

Contact

Sebastiaan den Bak (bureau raad van bestuur) Sebastiaan den Bak (bureau raad van bestuur) +31 (0)70 3440693 s.denbak@nwo.nl

Contact

Dhr. O.R. (Olivier) Morot (voor mediavragen) Dhr. O.R. (Olivier) Morot (voor mediavragen) t: +31 (0)6 53175 377 o.morot@nwo.nl