Team Beads vs Beats wint Holland Chemistry Studentencompetitie 2018

4 december 2018

Holland Chemistry Studentencompetitie 2018 is gewonnen door het team Beads vs Beats van de Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University & Research. Beads vs Beats hebben een nieuw materiaal ontwikkeld voor een betere en efficiëntere isolatie van lage-frequentie geluid: een metafoam. Studenten Roel Borgers en Sophie van Lange van het winnende team ontvingen ieder een cheque van 1000 euro tijdens chemiecongres CHAINS in Veldhoven. De Holland Chemistry Studentencompetitie werd mede mogelijk gemaakt door NWO en Holland Chemistry. BASF sponsorde dit jaar het prijzengeld.

Metafoams: een nieuw en effectief materiaal voor geluidsisolatie

De studenten van team Beads vs. Beats hebben een nieuw materiaal ontwikkeld voor een betere en efficiëntere isolatie van lage-frequentie geluid: een metafoam. Dit metafoam bestaat uit een polymeer schuim met in de poriën zware beads die in de poriën kunnen resoneren, wat leidt tot uitdoving van de inkomende geluidsgolven.

Bekijk de korte video van Beads vs Beats

Robert Terörde van BASF reikte de prijs uit en lichtte de keuze van de jury toe: “De studenten van team Beads vs Beats konden hun project en de behaalde resultaten uitstekend voor het voetlicht brengen. De jury was erg onder de indruk van de combinatie van wetenschappelijke en ondernemers ambitie van de teamleden, die al concrete stappen heeft ondernomen om dit materiaal als product op de markt te gaan brengen.”

Drie teams werden in april genomineerd uit alle inzendingen. Tijdens een onderzoeksstage afgelopen zomer gingen ze hard aan de slag om een creatieve oplossing te vinden voor een maatschappelijke of industriële uitdaging. De resultaten hebben ze in oktober voorgelegd aan de jury.

In Holland Chemistry werken Nederlandse bedrijven, onderzoekers en overheid samen aan groene en duurzame oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast besteedt de Holland Chemistry veel aandacht aan de ontwikkeling van talentvolle studenten die innovatie binnen de chemie kunnen versnellen.

Meer informatie over de drie finalisten van de Holland Chemistry Studentencompetitie 2018 

 

Bron: NWO