Startup Sponsh wint Gouden KIEM 2018

4 december 2018

Het team van Sponsh en de Technische Universiteit Eindhoven heeft dinsdag 4 december 2018 de Gouden KIEM in ontvangst genomen. Sponsh heeft een temperatuurgevoelig textiel ontwikkeld dat water uit de lucht produceert. Met de Gouden KIEM belonen NWO en Holland Chemistry jaarlijks de beste chemische startup. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro voor een onderzoeksproject en een sculptuur en werd uitgereikt tijdens Chemiecongres CHAINS.

Tot de drie finalisten behoorden naast Sponsh, Lucoso en Vertoro. Alle drie de genomineerde starters zijn initiatieven van de TU/e. Van de winnaar Sponsh werd tijdens de prijsuitreiking een kort filmpje vertoond waarin zij hun bedrijf presenteerde.

Bekijk de video van Sponsh

Gouden KIEM jury

De jury bestond dit jaar uit prof. dr. Floris Rutjes (RU), dr. Peter Berben (BASF), Leon Joore (Millvision), dr. Cristianne Rijcken (Cristal Therapeutics) en dr. Koen Nickmans (FreshStrips). De jury was onder de indruk van het enthousiasme en de innovatieve ideeën van de drie startups. Zij kende de Gouden KIEM toe aan het bedrijf waarin de jury de sterkste combinatie zag tussen een product met maatschappelijke impact, een goed team met complementaire expertises en goede kansen om verder door te groeien.

De Gouden KIEM-competitie wordt sinds 2014 jaarlijks georganiseerd en staat open voor deelname door alle bedrijven in de chemische sector die drie jaar of korter bestaan en hun wortels hebben in een universiteit of HBO. De Gouden KIEM-competitie wordt mogelijk gemaakt door het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen en Holland Chemistry.

Finalisten in beeld:

Sponsh (TU/e):
Door te leren van hoe de natuur water verzamelt in droge kustgebieden, heeft Sponsh een temperatuurgevoelig textiel ontwikkeld dat water uit de lucht produceert. Volledig off-grid, zero-energy en betaalbaar. Onderzoeker Catarina Esteves van Physical Chemistry ontwikkelde vijf jaar geleden een toevoeging voor katoen, waardoor dat materiaal een veelvoud van zijn eigen gewicht aan water kan vasthouden. Omdat zelfs in woestijnen ’s nachts als het voldoende afkoelt mist ontstaat, kan dit speciale katoen worden gebruikt om in droge gebieden water uit de lucht te halen. Sponsh brengt deze technologie als een nieuwe vorm van watervoorziening in met name droge kustgebieden, waar een vierkante meter katoen meer dan een liter water per nacht kan opleveren.

Lucoso (TU/e):
Lusoco ontwikkelt inkten en componenten voor het bedrukken van artistiek glas dat overdag energie produceert en 's nachts licht uitzendt voor toepassingen bij informatieborden en in de architectuur. Lusoco is een initiatief van postdoc Jeroen ter Schiphorst uit de groep Functional Organic Materials and Devices en Teun Wagenmakers.

De gebruikte technologie is gebaseerd op zogeheten luminescent solar concentrators. Met deze printtechniek kun je een dunne laag lichtgevoelig materiaal in een gewenst patroon aanbrengen.

Vertoro (TU/e):
Vertoro wil een platform zijn voor ruwe olie op basis van lignine, een stof die uit biomassa wordt gewonnen. Deze lignineolie kan – net als nu ruwe aardolie – niet alleen als brandstof dienen, maar ook als grondstof voor (bio)plastics en chemicaliën. De mensen achter Vertoro B.V. zijn hoogleraar Emiel Hensen van Inorganic Materials Chemistry, promovendus Panos Kouris en Michael Boot.

Meer informatie over de Gouden KIEM 

Bron: NWO