3,5 miljoen voor fundamenteel chemisch onderzoek via ECHO

13 december 2018

NWO kent 13 ECHO-subsidies toe aan excellente chemische onderzoekers. De ECHO-subsidies bieden onderzoekers de kans om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken, die de kiem kunnen zijn voor onderzoeksthema’s van de toekomst.

Binnen de drie hoofdlijnen (Chemistry of Life, Chemistry of Materials en Chemical Conversion) gaan onderzoekers van start met onderzoek variërend van het bestuderen van eiwitinteracties aan het celoppervlak en computationele studies om kristalstructuren beter te kunnen oplossen tot aan onderzoek om de beweging van moleculen (de “moleculaire dans”) in kaart te brengen. 

De ECHO-subsidies zijn toegekend aan Marc Baldus (UU), Harro Bouwmeester (UvA), Fred Brouwer (UvA), Martin Feiters (RU), Tati Fernández-Ibáñez (UvA), Willem Kegel (UU), Loes Kroon-Batenburg (UU), Hannes Lans (EMC), Nora de Leeuw (UU), Bas van de Meerakker (RU), Wouter Roos (RUG), Elke Scholten (WUR), en Alice Sijts (UU). Met de huidige toekenningen zijn er in totaal 16 ECHO voorstellen gehonoreerd van de 102 ECHO-voorstellen die in 2018 zijn behandeld.

Bekijk hier de samenvattingen van de toegekende ECHO-subsidies.

Met de toekenning van deze ECHO-subsidies komt er na meer dan 15 jaren een einde aan het TOP- en ECHO-financieringsinstrument voor excellent chemisch onderzoek. Het ENW domein heeft inmiddels een nieuwe domeinbrede open competitie geopend waar onderzoekers uit de chemie terecht kunnen met hun ideeën voor nieuwsgierigheidsgedreven fundamenteel onderzoek. Binnen de open competitie bestaan hiervoor twee domeinbrede instrumenten: één instrument voor kleinschalige projecten en investeringen (OC ENW - KLEIN) en één voor grootschalige projecten (OC ENW - GROOT).

Toekenningen ECHO-subsidies

 • Marc Baldus (UU) en Paul Van Bergen en Henegouwen (UU) - Voelen & Gevoeligheid: het bestuderen van ligandbinding aan het cellulaire oppervlak door middel van hooggevoelige vaste-stof NMR
 • Harro Bouwmeester (UvA) en Peter Schoenmakers (UvA) - Nieuwe methodes voor de chemische analyse van de belangrijke biologische signaalmoleculen, strigolactonen, in planten.
 • Fred Brouwer (UvA) en Daniel Bonn (UvA) - Zichtbaar maken van wrijving en smering op de nanoschaal met behulp van fluorescentiemicroscopie.
 • Martin Feiters (RU) - Bimetallische katalysator voor het bereiken van lagere detectielimieten voor NMR door hoog-veld niet-hydrogenerende para-waterstof geïnduceerde hyperpolarisatie met kernmagnetische resonantie.
 • Tati Fernández-Ibáñez (UvA) - Efficiënte katalytische methoden voor de inter- en intramoleculaire Fujiwara-Moritani–reacties.
 • Willem Kegel (UU) - Zelf-organisatie van nano-bouwstenen met een schakelaar
 • Loes Kroon-Batenburg (UU) - Het gebruik van diffuse verstrooiings-data in kristalstructuur verfijning om gecorreleerde moleculaire bewegingen af te leiden door middel van de supercel aanpak.
 • Hannes Lans (EMC) - DNA schade herstel maakt het verschil: hoe verschillende celtypen met DNA schade omgaan
 • Nora de Leeuw (UU) en Mariette Wolthers (UU) - Natuurlijke katalysatoren zetten CO2 om in brandstof en chemicaliën.
 • Bas van de Meerakker (RU) en Gerrit Groenenboom (RU) - De moleculaire dans: product-paar correlaties in botsingen tussen twee moleculen
 • Wouter Roos (RUG) - Hoe worden virussen gemaakt?
 • Elke Scholten (WUR) - Proteïne oliegelen door gebruik van waterbrugjes
 • Alice Sijts (UU) - Met knippen en plakken infecties aanpakken

Bron: NWO