Poolonderzoek centraal in decembermaand

26 november 2018

December 2018 wordt een bijzondere maand voor het Nederlandse poolonderzoek. 1 december is internationale Antarctica dag. Op vrijdag 7 december 2018 vindt het jaarlijkse Pool symposium plaats. En bij NWO zullen de hele maand enkele kunstwerken over de polen te zien zijn.

Op 1 december is het internationale Antarctica dag. Deze datum is gekozen omdat op 1 december 1959 het Antarctica verdrag werd ondertekend. Het verdrag regelt de bescherming en het beheer van Antarctica.

Symposium

Jaarlijks organiseert NWO een symposium binnen het Nederlands Polair Programma. Het poolsymposium op vrijdag 7 december wordt georganiseerd in samenwerking met APECS-NL, de Nederlandse tak van de organisatie van jonge poolonderzoekers. Het thema dit jaar is impact: van internationale samenwerking, beleid en onderzoekfinanciering, van veranderingen in milieu en klimaat, en sociaal-culturele impact.

Tijdens het poolsymposium overhandigt een gezelschap van de Antarctic Blanc expeditie de expeditievlag aan Carola van Rijnsoever, de Arctisch ambassadeur van Nederland. Deze zeilexpeditie tussen Kaap Hoorn en het Antarctisch Schiereiland vond plaats in februari 2018. Antarctic Blanc wilde namens 17 landen en de VN aandacht vragen voor de kwetsbare Antarctische natuur.

Walvis GerritzWalvis Gerritz

Kunst

In de ontvangsthal van NWO Den Haag staan in december 4 kunstwerken met een bijzondere relatie tot de poolgebieden.
Esther Kokmeijer heeft de tekst van het internationale Antarctica verdrag afgedrukt op flinterdun porselein. Dat benadrukt de kwetsbaarheid van Antarctica.
Suzette Bousema maakte met 'Tipping point' een fotowerk over algen en lichtabsorptie in Antarctica.
Udo Prinsen, die in 2015 meeging met de SEES expeditie, laat in Touch Base landschapsfoto's zien met een extreem lange sluitertijd.
Pat en Rosemarie Keough maakten een monumentaal en loodzwaar fotoboek, getiteld ANTARCTICA.

Bron: NWO