NWO-Athenaprijs 2018 voor Marie-Eve Aubin-Tam en Monique van der Veen

15 november 2018

Dr. Marie-Eve Aubin-Tam en dr. Monique van der Veen ontvangen tijdens het chemiecongres CHAINS op 4 december de Athenaprijs 2018 van NWO. De prijs beloont excellente vrouwelijke chemici die een rolmodel vormen voor andere onderzoekers. Aubin-Tam en Van der Veen zetten zich allebei in voor verbetering van het tenure track-beleid in Nederland. Hiermee onderscheiden zij zich niet alleen op wetenschappelijk niveau maar ook op maatschappelijk niveau.

Toegankelijker tenure track-beleid voor ouders

Dit jaar zijn er voor het eerst twee winnaressen. De jury is onder de indruk van zowel dr. Monique van der Veen als dr. Marie-Eve Aubin-Tam vanwege hun wetenschappelijke track-record en vanwege hun actieve inzet voor de verandering van het tenure track-beleid aan de TU Delft en andere Nederlandse universiteiten. Van der Veen en Aubin-Tam zetten zich met de groep Dutch Tenure Track Reform in voor onderzoekers met kinderen. Ze hebben veel inzet getoond om de VSNU, het ministerie van OCW en onderzoekers (m/v) aan de andere Nederlandse universiteiten hierbij te betrekken. Mede dankzij hun inspanningen heeft de TU Delft haar beleid gewijzigd zodat zowel moeders als vaders hun tenure track-periode kunnen verlengen met respectievelijk een jaar of zes maanden per kind.

Dr. Marie-Eve Aubin-Tam

Dr. Marie-Eve Aubin-Tam is universitair hoofddocent voor de afdeling Bionanoscience bij de TU Delft. Haar onderzoek richt zich op het transport van eiwitten door het celmembraan en ligt op het grensvlak van de chemie, biologie en nanotechnologie. De originaliteit van de onderzoekslijn sprak de jury aan, omdat zij nieuwe methoden heeft opgezet om deze membraaneiwitten afzonderlijk te bestuderen met single molecule technieken zoals een optisch pincet. Aubin-Tam ontving in 2013 een Veni en in 2017 een Vidi van NWO.

Dr. Monique van der Veen

Dr. Monique van der Veen is universitair docent voor de afdeling Chemical Engineering bij de TU Delft. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling van nieuwe chemische materialen met betere elektronische kwaliteiten voor energieoverdracht. Deze materialen zijn onontbeerlijk voor de overgang naar duurzame energievoorziening. De jury oordeelt dat zij duidelijk een eigen onafhankelijke onderzoekslijn heeft. Van der Veen ontving in 2017 een ERC Starting Grant.

De Athenaprijs: vrouwelijke onderzoekers in de spotlight

NWO streeft met haar diversiteitsbeleid naar een inclusieve cultuur, waarin geen plaats is voor bewuste of onbewuste barrières vanwege culturele, etnische of religieuze achtergrond, gender, seksuele oriëntatie, gezondheid of leeftijd. Met de jaarlijkse Athenaprijs vestigt NWO de aandacht op excellente vrouwelijke chemici, die hoogstaand wetenschappelijk onderzoek verrichten. Naast wetenschappelijke excellentie is hun maatschappelijke bijdrage, en/of onderwijs- of bestuursactiviteiten een belangrijk criterium voor het ontvangen van de prijs. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwelijke rolmodellen andere vrouwen helpen hun wetenschappelijke carrière door te zetten. De Athenaprijs brengt deze rolmodellen voor het voetlicht en is hiermee een stimuleringsprijs. De Athenaprijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro, een beeldje en persoonlijk mediapakket.

Contact

Voor meer informatie, vragen of interviewverzoeken naar aanleiding van dit bericht kunt u contact opnemen met:

NWO, afdeling Communicatie
Poppy Savenije, tel.: 06 83 89 37 13
p.savenije@nwo.nl

Voor meer informatie over de Athenaprijs kunt u contact opnemen met Nadine Mascini via womeninchemistry@nwo.nl.

Bron: NWO