Drie projecten van start binnen programma Wetenschappelijke infrastructuur voor astronomie, informatica en wiskunde

12 november 2018

Binnen het programma ‘Wetenschappelijke infrastructuur voor astronomie, informatica en wiskunde’ heeft het domeinbestuur ENW drie projectaanvragen gehonoreerd. De toegekende subsidies zijn bedoeld voor investeringen in vernieuwende wetenschappelijke instrumentatie en infrastructuur van nationaal of internationaal belang.

Per project kon een subsidie van tussen de 110.000 en 500.000 euro worden aangevraagd. In totaal is er voor de drie projecten 1,1 miljoen euro aan subsidies toegekend. De nu afgesloten ronde was de laatste keer dat dit programma in deze vorm is uitgevoerd. Onderzoekers kunnen nu subsidieaanvragen voor middelgrote investeringen indienen binnen de nieuwe vorm van de Open Competitie ENW.

DAS-6: een ecosysteem voor Informatica onderzoek
Prof. dr. ir. H.E. Bal, Vrije Universiteit Amsterdam, Afdeling Informatica
De computer infrastructuur voor dataverwerking verandert zo snel dat informatici een eigen systeem nodig hebben om te experimenteren met allerlei nieuwe hardware. Met DAS-6 onderzoeken informatici in ruim 65 projecten o.a. computerveiligheid, kunstmatige intelligentie en dataverwerking van wetenschappelijke instrumenten, en Internet-of-Things.

BlackCloud: cloud computing voor detecties van zwaartekrachtsgolf-bronnen
Dr. S.L.D. Bloemen, Radboud Universiteit, Afdeling Sterrenkunde/IMAPP
Het BlackGEM project, geleid door de Radboud Universiteit Nijmegen, is een innovatief project dat, met meerdere 65cm telescopen met een groot blikveld, de optische nagloeiers van zwaartekrachtgolven gaat identificeren vanaf La Silla Observatory in Chili. De projectsubsidie biedt de unieke mogelijkheid om de enorme hoeveelheid data van de telescopen - 1 petabyte - met behulp van cloud computing te verwerken, op te slaan en beschikbaar te maken.

Extreem grote telescoop krijgt atmosfeer correctie module
Prof. dr. E. Tolstoy, Rijksuniversiteit Groningen, Kapteyn Instituut
In Chili wordt de Europese Extreem Grote Telescoop (European Extremely Large Telescope, E-ELT) gebouwd. Voor astronomische waarnemingen moeten regenboogeffecten van de atmosfeer gecorrigeerd worden met ongekende precisie. De door Nederland ontwikkelde correctie module is een innovatieve combinatie van software en high-tech opto-mechatronica  in een extreem koude omgeving.

Het project van Tolstoy bouwt een prototype (rechts) van de module die ervoor gaat zorgen dat de in aanbouw zijnde E-ELT ongekend scherpe waarnemingen van het heelal kan maken. Daarmee kunnen o.a. gebieden met een zeer hoge dichtheid aan sterren, zoals het centrum van onze Melkweg (links; credit: ESO/S. Gillessen), met grote precisie bestudeerd worden.Het project van Tolstoy bouwt een prototype (rechts) van de module die ervoor gaat zorgen dat de in aanbouw zijnde E-ELT ongekend scherpe waarnemingen van het heelal kan maken. Daarmee kunnen o.a. gebieden met een zeer hoge dichtheid aan sterren, zoals het centrum van onze Melkweg (links; credit: ESO/S. Gillessen), met grote precisie bestudeerd worden.

Bron: NWO