Drie chemische startups in de race voor de Gouden KIEM 2018

13 november 2018

Drie chemische startups zijn op basis van hun onderzoeksvoorstel geselecteerd als finalist voor de Gouden KIEM 2018. Lucoso B.V., Sponsh B.V. en Vertoro B.V. mogen hun plannen toelichten voor de Gouden KIEM jury. De winnaar zal tijdens chemiecongres CHAINS op 4 december bekend worden gemaakt.

Het NWO-domein Exacte- en Natuurwetenschappen (ENW) organiseert samen met Holland Chemistry de Gouden KIEM competitie om jonge bedrijvigheid in de chemie zichtbaar te maken. De Gouden KIEM-prijs bestaat uit  25.000 euro plus publiciteit.

De drie geselecteerde startups zijn:

Lusoco B.V.
Lusoco ontwikkelt inkten en componenten voor het bedrukken van artistiek glas dat overdag energie produceert en 's nachts licht uitzendt voor toepassingen bij informatieborden en in de architectuur.
Jeroen ter Schiphorst, Teun Wagenaar en Michael Debije (TU/e)

Sponsh B.V.
Door te leren van hoe de natuur water verzamelt in droge kustgebieden, hebben we een temperatuurgevoelig textiel ontwikkeld dat water uit de lucht produceert. Volledig off-grid, zero-energy en betaalbaar.
Lourens Boot en Catarina Esteves (TU/e)

Vertoro B.V.
Wij streven ernaar om “De Google Android van de Bio-based Economy” te worden door HET platform – namelijk een ruwe olie – te creëren voor anderen om hun toepassingen op te baseren.
Michael Boot, Panos Kouris en Emiel Hensen (TU/e)
 

Lees Alle genomineerden van de Gouden KIEM van TUE/e

Lees meer over de Gouden KIEM

Bekijk het filmpje van Fresh Strips, winnaar Gouden KIEM 2017

Bron: NWO