Conferentie ‘Brave New World’

Over oorlog, vertrouwen, onsterfelijkheid en transhumanisme

17 oktober 2018

Vertrouw jij wapens die zelf beslissen wanneer ze schieten? Wil jij verdedigd worden door soldaten die lichamelijk en mentaal “geupgraded” zijn? Waarom vertrouwen we nieuwe technologieën? Kunnen we een oplossingen vinden voor de dood? Hoe ziet de mens van de toekomst eruit? En valt de toekomst nog te fixen? Op 8 en 9 november 2018 vindt een nieuwe editie van Brave New World plaats in de Stadsgehoorzaal te Leiden. Een conferentie over de impact van toekomstige technologieën op mens en maatschappij.

Tijdens Brave New World komen 25 nationale en internationale professionals uit de kunsten, wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar om ons te inspireren, aan het denken te zetten en te discussiëren over de invloed en de mogelijke gevolgen van tech op beleid, cultuur en samenleving.

Programma

De hoofdthema’s dit jaar zijn Oorlog & Conflict, Vertrouwen, Onsterfelijkheid en Transhumanisme. Zo hebben we de Britse auteurs Jeannette Winterson over de essentie van de mens en Sir Lawrence Freedman over de toekomst van oorlog. NWO-onderzoeker Christine Boshuijzen over de invloed van technologie op militaire beslissingen, kunstenaar Manuel Beltrán met zijn Institute of Human Obsolescence en TNO-onderzoeker Liisa Janssens over kwaadaardige kunstmatige intelligentie. Maar ook schrijver Mark O’Connell over het ‘probleem’ sterven. Als afsluiter van de conferentie komt Andrew Keen ons vertellen hoe we de toekomst kunnen oplossen. Het volledige programma, met bio’s en foto’s van alle sprekers is te vinden op www.bravenewworld.nl.

Naast sprekers op het podium valt er voor de bezoekers meer te ervaren. Zo organiseert het Centre for Innovation een ‘war game’ waarin persoonlijke en gezamenlijke beslissingen van de bezoekers invloed hebben op het spel en de uitkomst. Next Nature Network laat zien hoe een toekomstig arbeidsbureau voor mens én robot eruit kan zien, men kan ontdekken hoe je geld kan verdienen met je persoonlijke data en er is kunst te zien van Murray Ballard over onsterfelijkheid.

Over Brave New World-Conferentie

NWO is partner van de Brave New World-conferentie. Brave New World is een jaarlijkse conferentie voor mensen die willen weten wat de toekomst in petto heeft en hoe dit hun bedrijf, beleid en leven zal beïnvloeden. De ontmoeting tussen kunst, filosofie, wetenschap, technologie en storytelling brengt niet alleen interessante discussies met zich mee maar ook nieuwe, uitdagende visies op de ethische en sociale impact van toekomstige technologieën op ons leven, nog vóór deze zijn geïntroduceerd in de maatschappij.

Locatie: Stadgehoorzaal Leiden, Breestraat 60, 2311 CS Leiden
Meer info: www.bravenewworld.nl en @BraveNewWorldNL

Bron: NWO