Dansen met drones, teleportatie en superkrachten tijdens de Nacht van de Wetenschap

20 september 2018

Hoe gaan wij in het digitale tijdperk om met alle razendsnelle innovaties? Wetenschappers buigen zich vrijdag 5 oktober over het thema “Supermens”. Dit jaar organiseert NWO de Nacht van de Wetenschap in het Atrium van het Stadhuis Den Haag samen met de Nationale Wetenschapsagenda, ZonMw en het Betweter Festival.

poster Nacht van de Wetenschap over Supermens

Hoe super is de ‘supermens’?

Het avondvullend programma geeft de bezoekers stof tot nadenken: onderzoekers belichten vanuit verschillende disciplines de vele gezichten van de ‘Supermens’. Als je films en series moet geloven, hebben we straks allerlei chips in ons lijf die nauwkeurig bijhouden wat we denken, doen en voelen én dat delen met de rest van de wereld. Of zorgt de medische wetenschap ervoor dat we onsterfelijk worden en creëren we robots die veel slimmer zijn dan mensen?

Existentiële vragen

Onrealistisch of toch niet? Eén ding is duidelijk: technologische ontwikkelingen zullen er continu zijn. De vraag is vervolgens: hoe gaan wij als mensen om met al die nieuwe technieken? En waar trekken we de grens? Wat zegt het eigenlijk over ons mensbeeld dat we zo fan zijn van films over superhelden met hun superkrachten? Op deze en meer vragen krijg je antwoord tijdens de Nacht van de Wetenschap.

Een afwisselend programma

Tijdens de avond gaan twee jonge talentvolle onderzoekers de strijd met elkaar aan in de Science Battle, en zal Ronald Hanson zich van het Betweter Festival in Utrecht naar Den Haag teleporteren om de ontwikkelingen van quantumcomputing aan de kaak te stellen.

Dansen met drones

De Nacht van de Wetenschap vindt dit jaar plaats in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag. Deze hoge en open ruimte biedt het toneel aan een bijzonder tafereel: de dansstichting Another Kind of Blue. Zij verkennen met hun dans Airman de interactie tussen mens en technologie. Er zullen tijdens de show minstens acht drones de dansers op het podium vergezellen!

Bekijk alvast een preview van hun show in deze video.

Klik voor een impressie van de show Dansen met drones (youtube)

Informatie en aanmelden


NWO-instituten openen deuren in het Weekend van de Wetenschap

In het Weekend van de Wetenschap op 6 en 7 oktober zullen een aantal NWO-instituten hun deuren openen voor kinderen en volwassenen. Op zaterdag 6 oktober kunt u op Amsterdam Science Park bij AMOLF meer leren over onderzoek naar zonnecelmaterialen en wordt er uitgelegd hoe planten keien zijn in meetkunde. Op Nikhef kunt u kennismaken met het higgsdeeltje, antimaterie en neutrino’s en kunt u uw vragen stellen in de Big Bang Theory Corner. Bij CWI is er een wiskunde- en informatiemarkt en worden er Surpise-eieren gescand met de FleX-ray Scanner. ASTRON in Dwingeloo is eveneens op zaterdag 6 oktober te bezoeken. Hier leert u alles over de grootse (radio)telescopen ter wereld.

Op zondag 7 oktober bent u van harte welkom bij DIFFER in Eindhoven waar onderzoekers vertellen over hoe DIFFER meewerkt aan het nabouwen van de zon. Of kom naar SRON in Groningen of Utrecht en leer wat er komt kijken bij het maken van supergevoelige ruimtekijkers.

In het programma van het Weekend van de Wetenschap kunt u op naam van het instituut zien wat er te doen is inclusief tijden en locaties.


Bron: NWO