Vereniging voor mantelzorg biedt familietool MyFutures aan

18 juli 2018

De landelijke vereniging voor mantelzorg Mezzo is gestart met het aanbieden van één van de uitkomsten van het MyFutures-onderzoeksproject: het Familie Praatpakket. Dit project is gefinancierd vanuit het Samenwerkingsprogramma Creatieve industrie - Research Through Design 2015 van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW). Het praatpakket werd ontwikkeld door onderzoekers van Technische Universiteit Delft, de Design Academy Eindhoven en ontwerpbureau Muzus, zorgorganisaties en gemeentes. “Een gesprek over de toekomst voelt altijd te vroeg, totdat het te laat is.”

my futures

MyFutures is een onderzoeksproject met als centrale vraag: hoe kunnen we mensen helpen zich voor te bereiden op hun toekomstige ‘oude dag’? De overheid vraagt namelijk van burgers en instanties dat zelf te organiseren. Die vinden dat echter moeilijk. Daar komt bij dat mensen nu ook nog eens veel meer ‘oude dag’ hebben dan mensen vroeger. Froukje Sleeswijk Visser leidde het project waarbij ontwerpers middels een ‘onderzoek via ontwerp-aanpak’ oplossingen ontwierpen voor nadenken over en voorbereiden op je eigen toekomst of die van je naasten. Ze ontdekten dat veel mensen wel al nadachten over hun oude dag, maar hier weinig over praatten.

Het project is gesubsidieerd door NWO-domein TTW met cofinanciering door verschillende partners. Ontwerpers van de TU Delft en Design Academy Eindhoven werkten hierin samen met ontwerpbureaus (Afdeling Buitengewone Zaken, KoDieZijn, Muzus en STBY), zorgorganisaties (Vivent en ZuidZorg), verzekeraars (Achmea en CZ), gemeentes (Rotterdam en Eindhoven) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Bron: NWO