Museumbeurzen: alle projecten digitaal beschikbaar

17 juli 2018

NWO heeft de fraai vormgegeven publicatie over het programma Museumbeurzen digitaal beschikbaar gesteld. Daarin staan interviews, laagdrempelige teksten en prachtige beelden rondom dit financieringsinstrument dat de samenwerking tussen erfgoed- en onderzoeksinstellingen versterkt.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en NWO ontwierpen – op advies van de Raad voor Cultuur, de KNAW en de Museumvereniging – in 2014 een financieringsinstrument om de wetenschapsfunctie van musea mee te versterken. Uit dit programma volgden veertien beurzen, die medewerkers van evenzoveel musea in de gelegenheid hebben gesteld om onderzoek te doen. De museumbeurzen leverden interessante projectresultaten op, die bijdragen aan zowel de wetenschap als de betrokken musea.

De afgelopen jaren is de kloof tussen de wetenschappelijke- en de museale wereld steeds wijder geworden. Zoals veel ontvangers van een museumbeurs hebben aangegeven, is er vaak geen tijd meer voor verdieping naast de dagelijkse museale hectiek. Daarvoor ontbreekt simpelweg het budget. Dat is jammer, want wetenschappelijke verdieping leidt tot betere exposities, en, uiteindelijk, tot betere musea.

Aan de andere kant hebben museummedewerkers de wetenschap veel te bieden. Zij hebben een zorgvuldig opgebouwde expertise en zijn vaak goed in staat om hun onderzoek voor het voetlicht te brengen. De kloof tussen wetenschap en musea moet gedicht worden, zo luidt de consensus. Met het museumbeurzenprogramma leveren het ministerie van OCW en NWO hier een bescheiden bijdrage aan.


Bron: NWO