20 startende wetenschapstalenten naar buitenlandse topinstituten met Rubicon

20 juli 2018

20 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Ze onderzoeken onder andere het glazen plafond in de wetenschap voor vrouwen en minderheden, de invloed van meertaligheid op de hersenontwikkeling, dengue en de evolutie van virusepidemieën.

Topinstituten

De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Harvard University en de Universiteit van Kopenhagen. 1 Rubicon-onderzoeker gaat voor 30 maanden (0.8 FTE), 16 gaan voor 24 maanden naar het buitenland, 1 voor 16 maanden en 2 anderen gaan 12 maanden weg. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de eerste financieringsronde van 2018.

Feiten en cijfers

88 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 37 vrouwen en 51 mannen. Het totale honoreringspercentage is 22,7%. Onder de vrouwen 29,7% en onder de mannen is het honoreringspercentage 17,6%. Negen laureaten gaan naar de Verenigde Staten, twee naar het Verenigd Koninkrijk, twee naar Zwitserland en twee naar Duitsland. De rest vertrekt naar diverse landen, variërend van Singapore, tot Noorwegen en Nieuw-Zeeland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).

Feiten en cijfers

Aantal (ontvankelijke) aanvragen: 88
Verdeling man/vrouw bij aanvragen: 37 vrouw / 51 man
Honoreringspercentage: 22,7%
Honoreringspercentage vrouwen: 29,7%
Honoreringspercentage mannen: 17,6%

9 onderzoekers gaan naar de Verenigde Staten
2 onderzoekers gaan naar het Verenigd Koninkrijk
2 onderzoekers gaan naar Duitsland
2 onderzoekers gaan naar Zwitserland
1 onderzoekers gaan naar Nieuw-Zeeland
1 onderzoeker gaat naar België
1 onderzoeker gaat naar Singapore
1 onderzoeker gaat naar Noorwegen
1 onderzoeker gaat naar Israël

 


Bron: NWO