NWO-Vidi van 800.000 euro voor 86 onderzoekers

1 juni 2018

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 86 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

De laureaten gaan met het geldbedrag onder andere onderzoeken hoe het brein complexe geluiden verwerkt en hoe je computers efficiënt kan laten rekenen aan reusachtige hoeveelheden data en ingewikkelde modellen. Ook zal met de Vidi een toolbox worden ontwikkeld waarin eenvoudig duizenden verschillende therapieën kunnen worden getest met een enkel experiment - met als uiteindelijk doel osteoporose te behandelen, en wordt een computersysteem ontwikkeld om menigtes te managen tijdens grootschalige evenementen.

Vidi-laureaten aan het woord

Onderzoekers Frances Handoko-de Man (VUmc), Peter Schwabe (Radboud Universiteit Nijmegen), Jacco van Sterkenburg (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Marvin Tanenbaum (Hubrecht Institute) vertellen in deze videoreeks over hun droom voor de toekomst en waar ze hun Vidi voor gaan inzetten.

Vernieuwingsimpuls

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

In totaal dienden in deze Vidi-ronde 571 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 86 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 15%. In het online overzicht met toekenningen, ronde 2017 staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (Nederlands en Engels).

Feiten en cijfers ronde 2017

Aantal (ontvankelijke) aanvragen: 571
Verdeling m/v bij aanvragen: 352 man, 219 vrouw
Aantal toekenningen (honoreringspercentage): 86 (15%) 
Verdeling m/v bij honoreringen: 52 man, 34 vrouw 
Honoreringspercentage mannen: 15% 
Honoreringspercentage vrouwen: 16%

Verdeling aanvragen en honoreringen naar domeinVerdeling aanvragen en honoreringen naar domein

Meer informatie


Bron: NWO