25.000 euro voor winnaars Bio Art & Design Award 2018

Biokunstenaars maken verbinding tussen kunst en wetenschap in veelbelovende projecten

25 mei 2018

De biokunstenaars Amanda Baum en Rose Leahy (duo), Yiyun Chen en Ani Liu zijn op vrijdag 25 mei uitgeroepen tot de winnaars van de Bio Art & Design Award 2018 (BAD Award). De jury koos deze kunstenaars en designers uit twaalf teams van samenwerkende internationale kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers. Met de geldprijs van 25.000 euro brengen de winnaars het komende jaar hun biokunstproject tot uitvoer. Voor de uitvoering van elk BAD Award-project wordt nauw samengewerkt met een Nederlandse onderzoeksinstelling.

De winnaars van de BAD Award 2018Van links naar rechts: William Myers (juryvoorzitter), Rose Leahy, Amanda Baum, Yiyun Chen en Ani Liu. Foto: Jenny van Bremen

De deelnemers konden rekenen op een groot publiek voor de presentaties over hun kunstproject in kunstcentrum Stroom Den Haag. De internationale jury, onder leiding van voorzitter William Myers (schrijver en curator, Verenigde Staten), was onder de indruk van de verschillen in inhoud en aanpak van de teams. Myers: ‘De benaderingen om deze projecten te realiseren waren indrukwekkend divers, van sculptuur en theater tot 3D-printen en een geheel nieuwe beeldtaal van iconen. Dit wijst op zeer zorgvuldig en creatief werk van de deelnemers en een streven naar originaliteit.’ Rode draad door de presentaties vormden onderwerpen als de definiëring van de mens, het leven in de zee, hoe artificial intelligence, de mens en ecosystemen zich in de toekomst tot elkaar verhouden, en de relatie tussen techniek en ziekte.

De Engelse Amanda Baum en Rose Leahy  onderzoeken het verleden, het heden en het toekomstige leven op aarde vanuit een microbieel perspectief. In antwoord op de verhalen van het Antropoceen gaan Baum en Leahy met de prijs ‘microbioceen’ uitwerken om te laten zien hoe alternatieve toekomsten geconstrueerd worden door werelden te verweven met microben. Dit doen zij in samenwerking met onderzoekers van het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee). De Chinese Yiyun Chen gaat met de prijs een horizontale leefstudio ontwerpen en bouwen, om daar vervolgens een maand horizontaal in te leven en werken. Met dit ‘leven in bed’  bootst ze  onze hedendaagse levensstijl binnenshuis en de 24-uurscultuur na. Dit doet zij in samenwerking met het Department of Nutrition and Movement Sciences NUTRIM van de Maastricht University. Ani Liu uit de Verenigde Staten onderzoekt met haar werk hoe technologische innovaties de mens in staat stellen zichzelf te herontwerpen. Met de prijs en in samenwerking met onderzoekers van de afdeling Radiologie van het AMC Amsterdam maakt zij een reeks kunstwerken die laat zien hoe technologie ons beïnvloedt, met focus op het verkennen van de relatie tussen ons lichaam als materie en als data.

De winnende kunstwerken worden vanaf eind november 2018 tentoongesteld bij MU, centrum voor visuele cultuur in Eindhoven.

De jury over de winnaars


Achtergrond BAD Award

De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie. Het doel is kunstenaars en ontwerpers die maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd zijn te laten experimenteren met biokunst en -design en het verleggen van de grenzen van kunst en wetenschap. De BAD Award 2018 is een initiatief van NWO, ZonMw, kunstruimte MU en BioArt Laboratories. De prijs vormt een stimulans voor de snel groeiende groep jonge creatieven die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden die de levenswetenschappen bieden. De jury van de BAD Award 2018 bestond uit:

  • William Myers, curator en schrijver (Verenigde Staten/Nederland), voorzitter van de jury
  • Manon Parry, universitair docent Publieksgeschiedenis, Universiteit van Amsterdam (Nederland)
  • Karen Verschooren, curator en hoofd Tentoonstellingen bij STUK Arts Centre Leuven (België)
  • Isaac Monté, kunstenaar en oud-winnaar BAD Award (België, Nederland)
  • Han Wösten, hoogleraar Microbiologie, Onderwijsdirecteur Biologie en Biosciences Universiteit Utrecht (Nederland)
  • Koert van Mensvoort, kunstenaar, filosoof, wetenschapper en oprichter Next Nature Network (Nederland)

Meer informatie


Bron: NWO