Vier toekenningen voor Chinese-Nederlandse samenwerkingsprojecten binnen de radioastronomie

13 april 2018

Binnen het kader van het gemeenschappelijk programma van NWO en de Chinese Academy of Sciences (CAS) op het gebied van de radioastronomie zijn onlangs vier projectaanvragen gehonoreerd. Onderzoek in de radioastronomie staat in zowel China als Nederland aan het voorfront van wetenschappelijke en technische ontwikkelingen.

Onderzoekers uit China en Nederland luisteren naar elkaars presentaties tijdens de NWO-CAS workshop die gehouden werd in april 2017 in Beijing in het kader van dit programma.Onderzoekers uit China en Nederland luisteren naar elkaars presentaties tijdens de NWO-CAS workshop die gehouden werd in april 2017 in Beijing in het kader van dit programma.

De Chinese-Nederlandse onderzoeksteams van de geselecteerde projecten ontvangen een subsidie van NWO en CAS voor vernieuwend onderzoek aan een breed scala aan onderwerpen, variërend van magnetisme in de Melkweg tot grootschalige structuren in het heelal. Sinds 2015 voeren NWO en CAS een gezamenlijk onderzoeksprogramma uit met jaarlijks een ander thema, ter stimulering van de duurzame samenwerking tussen onderzoekers uit beide landen. De projecten kunnen vanaf 1 april 2018 van start gaan. In totaal is het NWO budget voor deze ronde 1,5 miljoen euro. Meer informatie is te vinden op de financieringspagina.

Overzicht van de gehonoreerde onderzoeksprojecten

Wetenschap met de “Netherlands-China Low frequency Explorer” (NCLE)

Prof. H. (Heino) Falcke (m), RU – Astronomie, Prof. J. (Jinsong) Ping (m) & Prof. Y. (Yan) Su (v), National Astronomical Observatories, CAS

Het doel van dit project is om wetenschap te doen met de eerste data afkomstig van het “the Netherlands-China Low frequency Explorer” (NCLE) instrument dat aan boord is van de Chinese Chang’e 4 maanmissie, die gepland staat om 21 Mei 2018 gelanceerd te worden. De data van deze unieke Sino-Nederlandse samenwerking en de eerste officiële Nederlandse missie naar de maan, geeft astronomen voor het eerst een blik op het nauwelijks ontgonnen lage-frequentie radio deel van het elektromagnetische spectrum, en is een eerste belangrijke stap naar een gedetailleerde studie van het hele vroege heelal.

Het onzichtbare zichtbaar maken: Faraday-tomografie van magneetvelden in de Melkweg

Dr. M. (Marijke) Haverkorn (v), RU – Astronomie & Dr. X.Y. (XuYang) Gao (m), National Astronomical Observatories, CAS

Dit project onderzoekt de mogelijkheden en beperkingen van de vernieuwende methode van Faraday-tomografie om (onzichtbare) magneetvelden in de Melkweg toch te detecteren door hun invloed op gepolariseerde radiostraling. Hierbij maken de onderzoekers gebruik van nieuwe breedbandige radio surveys van de hele hemel. Deze analyse vervult een pioniersfunctie voor vergelijkbaar onderzoek met de globale radiotelescoop van de (nabije) toekomst, de Square Kilometre Array.

Donkere materie verlicht

Dr. J.P. (John) McKean (m), RuG/ASTRON & Prof. S. (Shude) Mao (m), National Astronomical Observatories, CAS

Astronomen zoeken naar kleine verstoringen in de vorm van verre vervormde sterrenstelsels, die veroorzaakt worden door het effect van de zwaartekracht op tussenliggende onzichtbare materie. Ze gebruiken hiervoor zeer precieze metingen met de grootste radiotelescopen ter wereld om de massa van het donkere materie deeltje te bepalen.

Het ontrafelen van het mysterie van de versnelling van kosmische straling in clusters van melkwegstelsels met behulp van radio waarnemingen op ultra-lage frequenties

Dr. R.J. (Reinout) van Weeren (m), UL – Sterrewacht Leiden & Prof. S.-M. (Shu-Mei) Jia (v), Institute of High Energy Physics, CAS

Dit project zal werelds grootste radio telescoop LOFAR gebruiken om clusters van sterrenstelsels te bestuderen op ultra-lage frequenties. Hiervoor zullen geavanceerde technieken worden ontwikkeld die corrigeren voor de verstorende invloed van de aardse ionosfeer, wat zal resulteren in scherpe beelden van de laag-frequente radiohemel.

 

Bron: NWO