NWO-symposium Building Blocks of Life 2 maart 2018

20 maart 2018

Op 2 maart 2018 kwamen zo’n 150 levenswetenschappers in Ede bijeen tijdens het NWO-symposium Building Blocks of Life. De deelnemers vertegenwoordigden allerlei wetenschappelijke disciplines – en niet alleen vanuit universiteiten en onderzoeksinstellingen, maar ook vanuit bedrijven en ministeries.

De levende cel met zijn duizenden moleculen en functies, is de basiseenheid van al het leven op aarde. Wetenschappers uit verschillende disciplines bestuderen zijn mysteries, vertrekkend vanuit de  natuurkunde, scheikunde, biologie, geneeskunde, informatica en systeemanalyse. Het symposium bracht onderzoekers, het bedrijfsleven, en wetenschappelijke consortia bij elkaar die vanuit verschillende disciplines actief zijn binnen het multidisciplinaire thema Building Blocks of Life. Het symposium op 2 maart richtte zich op kennisdeling en kruisbestuiving tussen onderzoekers die actief zijn op hetzelfde thema, maar die elkaar op andere wetenschappelijke congressen doorgaans niet tegenkomen.  Wie doet wat, waar zitten de raakvlakken, en bovenal: hoe kunnen de initiatieven elkaar versterken?

Klik op afbeelding voor vergroting

Wetenschap als basis

Tijdens het symposium werden innovatieve technologieën gepresenteerd door vooraanstaande onderzoekers en wetenschappelijke ambities gedeeld door trekkers van grote wetenschappelijke consortia in Nederland. Daarnaast verkende de deelnemers een  gemeenschappelijke horizon voor fundamentere doorbraken en nuttige toepassingen binnen het brede thema. De keynote presentatie werd gegeven door Professor Sven Panke, hoogleraar bioprocestechnologie aan de ETH in Zürich, die in zijn onderzoek de kracht van synthetische biologie, biokatalyse en procesengineering combineert om nieuwe processen en producten te ontwikkelen voor de chemische en farmaceutische industrie.

Interdisciplinair programma

Building Blocks of Life is een NWO-programma dat voortkomt uit het Topsectorenbeleid. Zestien projecten, met een totaalbudget van zo’n 10 miljoen euro, richten zich op de werking van de levende cel. De projecten verenigen wetenschappers uit verschillende disciplines: fysica, chemie, biologie, geneeskunde, computerwetenschappen en systeemanalyse. Hun doelstellingen lopen sterk uiteen, van het begrijpen van fundamentele processen tot de zoektocht naar nieuwe biobrandstoffen, medicijnen en plantenrassen. De overlap zit in de wetenschappelijke basis: de bouwstenen van leven. Het is de ambitie van Building Blocks of Life om als nationaal platform de wetenschappelijke initiatieven rondom dit belangrijke thema te verbinden, en kennisdeling en kruisbestuiving te faciliteren. Het symposium was hiertoe een succesvolle eerste stap.

Lees hier het volledige verslag

Bron: NWO