Vooraanmelding in komende Veni-ronde sociale en geesteswetenschappen

27 februari 2018

Het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) zal in de komende Veni-ronde bij wijze van proef een vooraanmeldingsfase inlassen. Het doel van deze maatregel is om aanvragers tijd, en dus ook geld, te besparen en de kwaliteit van de beoordeling verder te verhogen. Alle kandidaten voor de komende Veni-ronde binnen de sociale en geesteswetenschappen dienen uiterlijk 28 augustus 2018 een vooraanmelding in te sturen. Die vooraanmelding bestaat uit een CV en een beknopt onderzoeksidee. Daarnaast overleggen de kandidaten een bewijs van steun van de beoogde onderzoeksinstelling (‘inbeddingsgarantie’).

De deadline voor uitgewerkte Veni-aanvragen is vervolgens – net als voor de overige NWO-domeinen – in januari 2019. Aanvragers die twijfelen of hun aanvraag binnen de sociale en geesteswetenschappen past, worden opgeroepen om vóór augustus 2018 contact met NWO op te nemen voor advies. De call for proposals en het aanvraagformulier voor de Veni zullen naar verwachting vanaf begin juni te vinden zijn op de website van NWO. In de periode tot publicatie van de call zal NWO gerichte informatie gaan verstrekken aan potentiële aanvragers en subsidiedesks van universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Waarom deze proef binnen de sociale en geesteswetenschappen?

NWO heeft in oktober 2017 aangekondigd de aanvraagdruk te willen reduceren. Deze proef is een van de uitkomsten van deze plannen. Bij de vorige Veni-rondes werd meer dan de helft van de circa 1000 Veni-aanvragen ingediend bij het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen; minder dan 10 procent van deze aanvragen kon worden gehonoreerd. Bijna 90 procent van de kosten rond een aanvraag wordt door de aanvragers gedragen. Wanneer minder aanvragers een volledig onderzoeksvoorstel hoeven uitwerken, dan levert dit voor hen een omvangrijke, aantoonbare besparing van tijd en geld op.

Nieuwe procedure

Kandidaten die in de komende Veni-ronde willen aanvragen binnen de sociale en geesteswetenschappen, moeten vóór eind augustus 2018 een vooraanmelding insturen. Die vooraanmelding bestaat uit een CV, een beknopt onderzoeksidee en een bewijs van steun van de beoogde onderzoeksinstelling (inbeddingsgarantie). Een Veni-commissie, ingedeeld in acht (multi)disciplinaire panels, zal de vooraanmeldingen beoordelen. Alleen na een positief besluit op hun vooraanmelding mogen aanvragers uit de sociale en geesteswetenschappen in januari 2019 een uitgewerkt Veni-voorstel indienen.

Aanpassingen in de opzet van het CV

Om de vooraanmeldingen betrouwbaar te kunnen beoordelen, past het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen de opzet van het in te dienen CV als volgt aan:

  • Het CV gaat meer ruimte bieden voor de bijzondere kwaliteiten van de individuele onderzoeker.
  • Aanvragers krijgen de mogelijkheid zelf aan te geven wat hun toppublicaties zijn, wat de normen zijn in hun vakgebied en in welke mate ze aan die normen voldoen. Hierdoor kan beter rekening worden gehouden met depluriformiteit van de verscheidene vakgebieden.
  • Aanvragers krijgen de mogelijkheid om te motiveren waarom zij – met hun specifieke onderzoeksprofiel, hun behaalde prestaties en publicatielijst – de meest geschikte persoon zijn om het onderzoeksidee uit te voeren.

Aanvullend aan het CV zal in de vooraanmelding gevraagd worden om een beknopt onderzoeksidee uiteen te zetten.

Wat is een inbeddingsgarantie?

De kandidaten dienen in de Veni-vooraanmelding direct een inbeddingsgarantie op te nemen. Met een inbeddingsgarantie geven universiteiten uitdrukking aan hun vertrouwen in een kandidaat en haar of zijn voorstel. Voor de Veni gaat het om een verklaring van de beoogde instelling dat de onderzoeker bij toekenning de gelegenheid krijgt om binnen de instelling het onderzoek uit te voeren, met gebruikmaking van alle faciliteiten die hiervoor nodig zijn. NWO voert de inbeddingsgarantie voor zowel Veni  als Vidi met ingang van de aankomende rondes in

Monitoring

NWO zal de proef met vooraanmelding nauwgezet monitoren en op basis van het verloop in deze ronde een beslissing nemen over de werkwijze voor toekomstige rondes.

Contactpersonen binnen het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen:

Kasper Gossink, beleidsmedewerker Vernieuwingsimpuls
E: k.gossink@nwo.nl, T: 070 344 0557

Jan-Joost de Man, communicatieadviseur
E: j.deman@nwo.nl, T: 0703494457

 

Meer informatie


Bron: NWO